Miért ez a legjobb célpont osztálykirándulásra?

Picture of Beregi-Nagy Edit

Egy falu, ahol három meseszép tó, több mint egy tucat különleges program, az overallos barlangtúrától a kenyérdagasztásig, sárkányhajózástól az éjszakai túrákig számos élmény várja a diákokat, az osztálykirándulás résztvevőit, a csapatépítőre érkező társaságokat! 

A Pécstől mintegy 14 km-re a Mecsek lankái  közötti rejtőző faluban kihagyhatatlan élményt kínál a Mecsek Háza barlangturisztikai központ, ízes finomságokat és egyedi látnivalót rejt az Orfűi Malmok, és a Kemencés Udvar és Tájház. Ezek mellett Orfűn a vendégeket díjmentesen használható szabadvízi strandok, valamint horgászási, kenuzási,  sárkányhajózási, minigolfozási lehetőségek is várják. A település „Nagy tavát”  pedig kerékpár- és sétaút öleli körül.

Szállásként ideális osztálykirándulóknak a Mecsek Háza, amely a lakóházaktól mintegy 200 méterre az erdő mellett található. Felújított, modern szobáival, sokféle, nagy közösségi tereivel, modern, hatalmas, a szállóvendégeinknek kialakított, 40 főre felszerelt konyhájával (mosogatógép, új tűzhely, sütő, stb) napjaink kényelmi elvárásait maximálisan teljesíti.

A falu talán leghangulatosabb tűzrakó helye is nálunk található, és a bográcsozáshoz minden eszközt  biztosítunk a vendégeinknek.

A Mecsek Háza szervezésében az Orfűre érkezők részt vehetnek overallos barlangtúrán a nem kiépített Trió-barlangban,  éjszakai kalandtúrán, nappali szurdoktúrán, a láperdőben vezetett botanikai sétán,  varázslatos éjszakai fényeket leső szentjánosbogár rajzáson, rekeszépítő játékon,  vagy éppen medvehagymás pogácsa sütésen.

Mecsek Háza programok részletesen: 

 

 

1.,Kúszós-mászós barlangtúra – az iskolai kirándulások kedvence 

 

Kalandos barlangi túra a kiépítettlen Trió-barlangban. A Mecsek Háza és a Mecsekvidékének kuriózum programja, az iskolai kirándulások, családok, munkahelyi közösségek, csapatépítők kedvence.

Az overallos barlangtúrán meg kell küzdeni az élményért: négykézláb és vaslétrákon is közlekedünk. A csapattagok egymást segítve haladnak át szűkebb és tágasabb járatokon.  Látunk csodálatos cseppköveket, megfigyeljük a természet alkotta képződményeket, folyamatokat, kristályokat és termeket.

Felnőtt részvételi díj: 7500 Ft/fő,  

felnőtt csoportoknak (16 főtől): 6900 Ft/fő

Diák részvételi díj: (6-18 éves korig): 6900 Ft/fő

diák csoportos díj 16 főtől:  6500 Ft/fő

A díj tartalmazza a túravezetést és a felszerelés biztosítását (overall, gumicsizma, kobak, fejlámpa).

A Trió-barlangtúra átlagos fizikai kondícióban lévőknek teljesíthető, 6-99 éves korig ajánljuk!

A barlangtúrák Orfűn a Mecsek Házától indulnak és oda érkeznek vissza.

Teljes időtartama: 4-4.5 óra/ csoport/barlang

 

2. Szurdoktúra – kaland Orfű határában

 

A szurdoktúrán felfedezzük a Mecsek egyik legvadregényesebb területét. Átkelünk kisebb-nagyobb sziklákon, vízmosásokon, bedőlt fatörzseken.

A túrán megnézzük a Sárkány-forrást, a különleges geológiai képződmények kibukkanását. Rácsodálkozunk érdekes növényekre a sziklaperemeken. A felszíni kalandtúrán van rá esély, hogy az erdőben vadat és énekesmadarakat is látunk. Szakvezetőink mesélnek a fákról és az évmilliókkal ezelőtti geológiai eseményekről, a barlangokról, a védett növényekről és a gombákról. A séta közben elhaladunk Orfű hagyományos portái előtt, amelyek az egykori gazdálkodásról tanúskodnak.

 A visszajelzések szerint a szurdoktúrát még azok a 12-18 évesdiákok is szuper élménynek tartják, akik egyébként nem szeretnek gyalogolni. 

A túra a Mecsek Házától indul és oda tér vissza.

Időtartam: 1,5  óra.

Részvételi díj: 1500 Ft/ fő (tanár kísérőknek díjmentes), de minimum 30 000 Ft/csoport (1-20 főig)

A túra egyenetlen felszínen halad, de átlagos kondícióval teljesíthető!

 

3. Éjszakai túra – júniusban titokzatos fénytúra – ősszel szarvasbőgés túra

 

Az alkonyatkor induló túrán  megfigyeljük az éjszaka hangokat, a láperdő neszeit, a patakok és tavak éjszakai életét, valamint a táplálkozó denevéreket. Június 10-20-a körül a szentjánosbogár-rajzás, ősszel a szarvasbőgés megfigyelése teszi felejthetetlenné a sétát.

A programot több helyszínnel és életkornak megfelelő változatban kínáljuk:

  1. Éjszakai erdei életet megfigyelő séta.
  2.  Játékos csapat feladatokkal tűzdelt túra.
  3. Tájékozódási „kincskeresési” kalandozás és bátorságpróba.

A túra több helyszínről indulhat:

  • Mecsek Háza,
  • tekeres falurész központ,
  • mecsekrákosi falurész központ

Időtartam: 1,5-2 óra

Részvételi díj: 1500 Ft/ fő (tanár kísérőknek díjmentes), de minimum 30 000 Ft/csoport (1-20 főig)

A túrát követően egyedi egyeztetést követően lehetőség van tábortűz gyújtásra a Mecsek Házánál, akár szalonnasütéssel kiegészítve. Ehhez vállaljuk a szükséges hozzávalók beszerzését is.

 

  1. Rekeszépítés – több, mint játék…

 

Izgalmas játékot kínálunk a Mecsek Házánál az iskolai csoportoknak, csapatépítőre érkező munkahelyi közösségeknek, baráti társaságoknak és családoknak.

A rekeszépítésnél fontos, az ügyesség, a bátorság, és a csapat együttműködése is. Sörösrekeszekből tornyot kell építeni a játékosnak maguk alatt. Ennek során akár 20-25 rekesz magasságba is feljuthatnak biztonságosan, hiszen az építő beülőt visel és szakavatott kezek biztosítják kötéltechnikai módszerekkel.
A játékban a csapattagok adogatják a rekeszeket, az építő igyekszik egyre magasabbra jutni az általa épített tornyon egyensúlyozva.

Lehet egyéni és csapatversenyként is játszani!

Helyszín: Mecsek Háza

Díj: 10 000 Ft alapdíj + 1200 Ft/fő, de minimum 30 000 Ft

 

  1. Madárdal- és medvehagymatúra – pogácsasütéssel

 

Orfűn a Mecsek Házától indulunk a medvehagymatúrára. A közelünkben lévő, medvehagymától illatozó erdőben megcsodáljuk a tavasszal nyíló színpompás virágokat, hallgatjuk és beazonosítjuk az éneklő madarakat. Bejárjuk a Mecsek egyik pompás erdei ösvényét és szedünk medvehagyma leveleket a pogácsához. Visszatérve a Mecsek Házához közösen megsütjük az évszak legízesebb pogácsáját.  Vagyis a diákok az irányításunkkal maguk készítik el, mérik ki az alapanyagokat, kelesztik, dagasztják, nyújtják, szaggatják a frissen szedett medvehagymával ízesített pogácsát. Aranybarnára sütik, majd elfogyasztják.

A program teljes időtartalma: 2,5-3,5 óra.

Részvételi díja: 2000 Ft/fő (kísérő tanároknak díjmentes), de minimum 40 000 Ft (1-20 főig) A díj fejenként 3-4 db. pogácsát tartalmaz.

   

6. Forrástúra – láperdő, malmok, kemencék…

 

A forrástúra során szakvezető kalauzolásával bejárjuk az égerláp erdőben kialakított tanösvényt, megnézzük a Vízfő-patak forrását, elhaladunk az Orfűi Malmok és a Kistó mellett.  Meglátogatjuk az Orfűi Tájházat és a Kemencés udvart. 

A Vízfő-forrás tanösvény állomásain megtudhatjuk, hogy miért állnak vízben a fák, milyen madarak énekelnek az erdőben, mely rovarok és ízeltlábúak lakják a területet. Érdekességeket hallhatunk az orfűi tórendszer kialakításáról, a Vízfő-barlangról és a Forrásházról.

Elsétálunk az Orfűi malmok mellett (a malmok megtekintése nem része a programnak), megpihenünk a Kistó partján, majd elsétálunk a Tájházhoz és a Kemencés Udvarhoz, amelyeket meg is tekintünk.

A forrástúra a Mecsek Házától indul és a falu központjában ér véget. (Igény esetén visszatérünk a csoporttal a Mecsek Házához.)

Időtartam2-2,5  óra.

Részvételi díj: 1600 Ft/ fő (tanár kísérőknek díjmentes), de minimum 32 000 Ft/csoport (1-20 főig)

Kalandra fel! A Mecsek Háza felejthetetlen élményekkel vár!

A programokról és további kedvezményekről bővebb információk:

tel: 06-30-848-5991

Cím:7677 Orfű, Barlangkutató utca 1.

Üzemeltető: Beregi-Nagy Edit, Mecsek Háza Egyesület elnöke