Mecsek Háza - Programok - Szállás és programok

Programok

Extrém barlangtúra

Megmutatjuk, mit rejt a föld, hol bukik le a patak a föld mélyébe és miért…

A barlang a Mecsek-hegység egyik legjelentősebb víznyelőbarlangja. Hatodik leghosszabb (240 m), és harmadik legmélyebb (55 m) barlang a térségben. Kutatását 1997-ben kezdtük meg.

A Trió-barlang legfőbb vonzereje a változatossága. Szűk kúszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok, kürtők megannyi variációja fellelhető benne.

A barlang első harmada szűk, kúszós, de igen izgalmas szakasz (Csúszda, Ablak, Liftakna).

A második, középső szakasz tágas, aknákkal színesített járat, csodálatos cseppkőképződményekkel (Rétes-terem, Búbos-kemence, Zászló, Tamás-akna). Itt beépített létrák segítik a közlekedést. Az első aknában található Búbos-kemence és a felette csüngő cseppkőzászló a Mecsek egyik legnagyobb cseppkőképződmény formációja.

A Trió-barlang harmadik harmada ismételten szűkebb, helyenként hasadék jellegű járat kisebb termekkel tagolva (Vizes-ág, Agyagos-ág). A Nagyköves-terem és az Agyagos-ág 1-es és 2-es kistermeinek cseppkőlefolyásai gyönyörű szín- és formagazdagsággal hívják fel magukra a figyelmet.

A figyelmes szemlélő a cseppkőkérgeken apró mikrotettarátákat is megfigyelhet. Külön kuriózumot jelentenek a Trió-barlang oldalfalán kipreparálódott puha agyagos márgarétegek.

Ezt a túrát csak barlangjárási tapasztalattal rendelkezők részére indítjuk, mivel nagyobb nehézségi fokú, mint a Trió-barlang.

A barlang a Mecsek-hegység hetedik leghosszabb (230 m), és negyedik legmélyebb (54 m) barlangja. Felfedezése 1994. december 3-án történt, amikor is kb. 20 m hosszúságban sikerült az eldugult víznyelőt kitisztítani. 1995 nyarára már a feltárt hosszúság 145 m-re nőtt a Nagy-akna elérésével.

A 15 m-es akna alján lévő 6-7 m vastag agyagos törmelék több évre visszavetette a feltáró kutatást, így csak 2000 nyarán sikerült azt áttörni. Újabb sikereket 2006 tavaszán értünk el egy 62 m-es cseppköves, patakos ág feltárásával.

A barlang felső szakaszát szűk, kúszós járatok jellemzik (Postaláda, Gatyaszaggató, Csobogás-terem, Gumós, Cseppköves-terem)

A Nagyomlástól tágasabb járat következik, apró patakkal, kis kanyonban zubogó vízeséssel, erősen erodált, csipkézett sziklaképződményekkel (Álló-terem, Sára-forrás, Sára-vízesés, Mese-kanyon, Kezes-lábas).

A barlang legmonumentálisabb része a Nagy-akna. A barlang további, mintegy 100 m-es szakasza patakos, szűk járat. Jelenleg feltárás alatt. Értékei miatt a Szuadó-barlang fokozottan védett.

Barlangok jellemzői:

 • A barlangok nem kiépítettek
 • Az út helyenként sáros, néhol kúszni-mászni kell
 • A túra hossza felszínen 2,5 km, barlangban 200 m
 • Időtartam: kb. 4 óra, (45 perc séta a felszínen a barlangig, majd kb 1-1,5 óra a barlangban)
 • A barlangi levegő hőmérséklete 9-10 C°

A barlangi túra feltételei:

 • Öltözet: Mi adunk overallt, kobakot, fejlámpát és gumicsizmát (amiknek a bérlése benne van a túra árában). Kérjük, hozzanak magukkal az overall alá egy kényelmes nadrágot, pulóvert és esetleg egy vastagabb zoknit. A ruha sáros, nedves lesz, olyan felszerelést kell hozni amit tényleg nem sajnál az ember
 • Világítás: az egyesület által biztosított sisakra szerelt lámpával
 • Résztvevők száma: min. 4 fő
 • Korhatár: Trió-barlang min. 6 év

A barlangi túra feltételei:

 1. A kalandtúra során meglátogatható barlang nem kiépített és kivilágított, a tömegturizmus számára kiépített barlangoktól eltérően kúszva-mászva, létrákon haladva lehet benne közlekedni.
 2. Ruházat: a túrára hozni kell meleg aláöltözetet (a barlangban 9-10 0C a hőmérséklet egész évben), tehát egy kényelmes nadrágot, pulóvert és zoknit javasolunk.
 3. Felszerelés: védő sisakot, fejlámpát, gumicsizmát és barlangászoverallt biztosítunk.
 4. Résztvevők száma: min. 4 fő, max: egy csoportban 10 fő. Igény esetén több csoportot is tudunk indítani.
 5. Korhatár: min. 6 év.
 6. A barlangtúrát igény szerinti időpontban indítjuk, e-mailos foglalás esetén a hét bármely napján.
 7. A túra teljes ideje, mintegy 4 óra, ebből 1,5 -2 óra a barlangtúra és 2 óra felszíni séta.
 8. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, amelyet a túrára való jelentkezéssel elfogadottnak tekintünk. A túrázók balesetbiztosításának költsége a túra árában benne foglaltatik.
 9. A túrázókat szakképzett és gyakorlott barlangi túravezetők vezetik.

A túrázók kötelezettségei:

 1. A túrázók kötelesek betartani a túravezető szakmai utasításait a felszíni és a barlangtúra során.
 2. A túrázók kötelesek vigyázni a túráztató (MHE) által biztosított öltözékre (barlangászoverall, kobak, fejlámpa, gumicsizma). A nem rendeltetésszerű használatból származó károkat kötelesek megtéríteni a túrázók.
 3. A kiskorúak a barlangtúrán szülővel (törvényes képviselőjével) együtt, vagy annak írásos engedélyével, illetve tanári engedéllyel vehetnek részt.
 4. Alkohol, drog és egyéb tudatmódosító szerek befolyásoltsága alatt állók a túrán nem vehetnek részt.
 5. Mivel a barlangtúra fokozott fizikai igénybevételt jelent így az túrázó köteles tájékoztatni esetlegesen felmerülő egészségügyi problémáiról, krónikus betegségeiről a túravezetőt.
 6. A barlangba csak a felelős túravezető által engedélyezett tárgyak vihetők be (nem javasolt: ékszer, óra, telefon, fényképezőgép).
 7. A barlangtúrák során a természetvédelmi és közösségi viselkedési szabályokat be kell tartani. Azon látogatókat, akik ezt nem teszik meg azonnal kizárjuk a túrából.
 8. A barlangban a kép- és videófelvételek engedélyhez kötöttek, melyeket kérjük bemutatni, amennyiben felvételeket készítenének.

Trió-barlang

 • 4.990 Ft/fő

Szuadó-barlang

 • 6.500 Ft/fő
 • Túravezetőt, overallt, kobakot, gumicsízmát, lámpát és a biztosítást az ár tartalmazza

Trió-barlang

 • 11 főtől: 4.790 Ft/fő
 • 21 főtől: 4.490 Ft/fő
 • 31 főtől: 3.990 Ft/fő
 • 41 főtől: 3.790 Ft/fő

Vízfő-forrásház látogatás

A Vízfő-barlang mellett elhelyezkdő ipari műemlék megtekinthető túravezetővel előzetes bejelentkezéssel.

A Vízfő-barlang mellett elhelyezkdő ipari műemlék megtekinthető túravezetővel előzetes bejelentkezéssel.

A már nem működő forrásházban egy barlangász pihenő, egy kis kiállítás és a gépház található. A belépődíjak árát a forrásház felújítására szánjuk.

450 Ft/fő

Felszíni túrák

A Mecsekbe szervezett túráinkat 8 éves kortól bármilyen korosztály számára bátran ajánljuk.

A Mecsekbe szervezett túráinkat 8 éves kortól bármilyen korosztály számára bátran ajánljuk.

A túrák szakvezetést tartalmaznak, könnyen teljesíthetők. A látnivalókat pihenőkkel, uzsonnaszünettel tarkítjuk. Az ajánlott túraterveket igény szerint módosítjuk. A túrák időtartama lehet fél vagy egész napos.

1-4 óra

 • 14.990 Ft/csoport

5-6 óra

 • 18.990 Ft/csoport

Éjszakai túra

 • 18.990 Ft/csoport

Erdei iskola

Vállaljuk erdei iskola programok lebonyolítását gyermekcsoportok számára.

 A programok forgószínpad szerűen kerülnek megrendezésre.

Programlehetőségek:

 • Mecsek élővilágának bemutatása
 • Mecsek növényeinek bemutatása
 • Geológia, kőzetfelismerés
 • Csomózás (mindenki megismerheti a barlangász csomókat, ill. meg is kötheti)
 • Rekeszépítés
 • Felszíni túra a közelben
 • Erdei kincskeresés
 • Tájékozódás az erdőben (távcső, iránytű, térkép, GPS használattal)
 • Vízfő-forrásház bejárása

1-3 program esetén 1 990 Ft/fő, de min. 39 990 Ft/ csoport
4-5 program esetén 2 990 Ft/fő, de min. 59 990 Ft/csoport