mecsek-haza-barlangturak-triotura

Extrém kalandtúra a Trió-barlangban és a Szuadó-barlangban

A túrán bejárjuk a NEM kiépített Trió-, és Szuadó-barlangokat: négykézláb és vaslétrákon is közlekedünk. 🙂

Az extrém barlangtúrán csodálatos cseppköveket látunk, leküzdjük a félelmeinket és kilépünk a hétköznapi komfortzónánkból!

A Trió-barlangtúra átlagos fizikai kondícióban lévőknek teljesíthető, 6-99 éves korig ajánljuk! A Szuadó-barlangtúra az átlagosnál picit jobb fizikai kondícióban lévőknek ajánlott, és azoknak, akik már voltak a Trió-barlangban.

Teljes időtartama: 4-4.5 óra/ csoport / barlang

Trió-barlangtúra

Részvételi díj: 7500 Ft/fő,   csoportoknak 16 főtől: 6900 Ft/fő

Iskolás (6-18 éves korig): 6500 Ft/fő     iskolás csoportos díj 16 főtől: 6100 Ft/fő

A díj tartalmazza a túravezetést és a felszerelés biztosítását (overall, gumicsizma, kobak, fejlámpa).

Szuadó-barlangtúra

Részvételi díj: 8700 Ft/fő,   csoportoknak 16 főtől: 8100 Ft/fő.

A díj tartalmazza a túravezetést és a felszerelés biztosítását (overall, gumicsizma, kobak, fejlámpa).

Az extrém barlangtúrák min. 6-8 fővel indulnak (csak áprilistól-október végéig), de regisztráció, egyeztetés előtte szükséges!

A túrákat lehet kérni fotózással is! Ez esetben  a túradíjon felül 1500 Ft/ fő díj ellenében 3 db. akciófotó készül a barlangban a résztvevőről. 

Tel: 06-30-848-5991

Kalandra fel, életed felejthetetlen élménye vár!

Foglalható Trió-barlangtúra időpontok 2023-ben:

SZERVEZÉS ALATT!

 

 

Télen a denevérek használják a Trió-barlangot télelésre. Ha túráznánk megzavarnánk a hiberációs időszakot, felébresztenénk őket és elpusztulnának!

Trió-barlang

A Mecsek-hegység egyik legjelentősebb víznyelőbarlangja. Hatodik leghosszabb (240 m), és harmadik legmélyebb (55 m) barlang a térségben. Kutatását 1997-ben kezdtük meg.

A Trió-barlang legfőbb vonzereje a változatossága, lenyűgöző cseppkőképződményei.  Szűk kúszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok, kürtők megannyi variációja fellelhető benne.

A barlang első harmada szűk, kúszós, de igen izgalmas szakasz (Csúszda, Ablak, Liftakna). A második, középső szakasz tágas, aknákkal színesített járat, csodálatos cseppkőképződményekkel (Rétes-terem, Búbos-kemence, Zászló, Tamás-akna). Itt beépített létrák segítik a közlekedést. Az első aknában található Búbos-kemence és a felette csüngő cseppkőzászló a Mecsek egyik legnagyobb cseppkőképződmény formációja.

Ezt a túrát csak barlangjárási tapasztalattal rendelkezők részére indítjuk, mivel nagyobb nehézségi fokú, mint a Trió-barlang.

A barlang a Mecsek-hegység hetedik leghosszabb (230 m), és negyedik legmélyebb (54 m) barlangja. Felfedezése 1994. december 3-án történt, amikor is kb. 20 m hosszúságban sikerült az eldugult víznyelőt kitisztítani. 1995 nyarára már a feltárt hosszúság 145 m-re nőtt a Nagy-akna elérésével.

A 15 m-es akna alján lévő 6-7 m vastag agyagos törmelék több évre visszavetette a feltáró kutatást, így csak 2000 nyarán sikerült azt áttörni. Újabb sikereket 2006 tavaszán értünk el egy 62 m-es cseppköves, patakos ág feltárásával.

A barlang felső szakaszát szűk, kúszós járatok jellemzik (Postaláda, Gatyaszaggató, Csobogás-terem, Gumós, Cseppköves-terem)

A Nagyomlástól tágasabb járat következik, apró patakkal, kis kanyonban zubogó vízeséssel, erősen erodált, csipkézett sziklaképződményekkel (Álló-terem, Sára-forrás, Sára-vízesés, Mese-kanyon, Kezes-lábas).

A barlang legmonumentálisabb része a Nagy-akna. A barlang további, mintegy 100 m-es szakasza patakos, szűk járat. Jelenleg feltárás alatt. Értékei miatt a Szuadó-barlang fokozottan védett.

 • A  Mecsek Házától indulunk, ahol a részvevők megkapják a megfelelő méretű overallt, gumicsizmát, valamint a kobakot és a fejlámpát.
 • Sétálunk az erdőben 2,4 km a barlang bejáratáig.
 • Túrázunk a barlangban: szakképzett túravezetőink vezetik a csoportokat és bemutatják a barlangokat a keletkezésüktől a képződményeikig. Időtartam: érdeklődéstől függően 1,5-2 óra.
 • Visszasétálunk a Mecsek Házához.
 • A háztól 50 méterre lévő patakban kitapossuk az általunk viselt overallokból a sarat.

Barlangok jellemzői:

 • A barlangok nem kiépítettek
 • Az út helyenként sáros, néhol kúszni-mászni kell
 • A túra hossza felszínen 2,5 km, barlangban 200 m
 • Időtartam: kb. 4 óra, (45 perc séta a felszínen a barlangig, majd kb 1-1,5 óra a barlangban)
 • A barlangi levegő hőmérséklete 9-10 C°

A barlangi túra feltételei:

 • Öltözet: Mi adunk overallt, kobakot, fejlámpát és gumicsizmát (amiknek a bérlése benne van a túra árában). Kérjük, hozzanak magukkal az overall alá egy kényelmes nadrágot, pulóvert és esetleg egy vastagabb zoknit. A ruha sáros, nedves lesz, olyan felszerelést kell hozni amit tényleg nem sajnál az ember
 • Világítás: az egyesület által biztosított sisakra szerelt lámpával
 • Résztvevők száma: min. 4 fő
 • Korhatár: Trió-barlang min. 6 év

A barlangi túra feltételei:

 1. A kalandtúra során meglátogatható barlang nem kiépített és nem kivilágított. Kúszva-mászva, és acél létrákon haladva lehet benne közlekedni.
 2. Ruházat: a túrára hozni kell meleg aláöltözetet (a barlangban 9-10 0C a hőmérséklet egész évben), pl kényelmes nadrágot, pulóvert és zoknit!
 3. Felszerelés: védő sisakot, fejlámpát, gumicsizmát és barlangászoverallt biztosítunk. (Ha van saját gumicsizma, azt érdemes elhozni!!!)
 4. Résztvevők száma: min. 8 fő, optimálisan  10 fő van egy csoportban.  Igény esetén több csoportot is tudunk indítani.
 5. Korhatár: min. 6 év.
 6. A barlangtúrát előre meghirdetett időpontokban indítjuk, de egyéni jelentkezéseket is tudunk fogadni egyedi egyeztetést követően.
 7. A túra teljes ideje, mintegy 3,5 óra, ebből 1-1,5  óra a barlangtúra és 35- perc felszíni séta a barlanghoz (vissza is), a barlangtúrát az overállok kitaposásával zárjuk a Mecsek Háza melletti patakban.
 8. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, amelyet a túrára való jelentkezéssel elfogadottnak tekintünk. A túrázók balesetbiztosításának költsége a túra árában benne foglaltatik.
 9. A túrázókat képzett és gyakorlott barlangi túravezetők vezetik.

A túrázók kötelezettségei:

 1. A túrázók kötelesek betartani a túravezető szakmai utasításait a felszíni és a barlangtúra során.
 2. A túrázók kötelesek vigyázni a túráztató (MHE) által biztosított öltözékre (barlangászoverall, kobak, fejlámpa, gumicsizma). A nem rendeltetésszerű használatból származó károkat kötelesek megtéríteni a túrázók.
 3. A kiskorúak a barlangtúrán szülővel (törvényes képviselőjével) együtt, vagy annak írásos engedélyével, illetve tanári engedéllyel vehetnek részt.
 4. Alkohol, drog és egyéb tudatmódosító szerek befolyásoltsága alatt állók a túrán nem vehetnek részt.
 5. Mivel a barlangtúra fokozott fizikai igénybevételt jelent így az túrázó köteles tájékoztatni esetlegesen felmerülő egészségügyi problémáiról, krónikus betegségeiről a túravezetőt.
 6. A barlangba csak a felelős túravezető által engedélyezett tárgyak vihetők be (nem javasolt: ékszer, óra, telefon, fényképezőgép).
 7. A barlangtúrák során a természetvédelmi és közösségi viselkedési szabályokat be kell tartani. Azon látogatókat, akik ezt nem teszik meg azonnal kizárjuk a túrából.
 8. A barlangban a kép- és videófelvételek engedélyhez kötöttek.

Trió-barlangtúra

Részvételi díj: 7500 Ft/fő,   csoportoknak 16 főtől: 6900 Ft/fő

Iskolás (6-18 éves korig): 6500 Ft/fő     iskolás csoportos díj 16 főtől: 6100 Ft/fő

A díj tartalmazza a túravezetést és a felszerelés biztosítását (overall, gumicsizma, kobak, fejlámpa).

Szuadó-barlangtúra

Részvételi díj: 8700 Ft/fő,   csoportoknak 16 főtől: 8100 Ft/fő.

A díj tartalmazza a túravezetést és a felszerelés biztosítását (overall, gumicsizma, kobak, fejlámpa).

Az extrém barlangtúrák min. 4-8 fővel indulnak (csak áprilistól-október végéig), de regisztráció, egyeztetés előtte szükséges!

A barlangtúrák díja különböző akciók keretében lehet a listaárnál is kedvezőbb. Egyéni ajánlat kéréshez hívd a 06-30-848-5991 telefonszámot!