EXTRÉM BARLANGTÚRA

A túrán bejárjuk a NEM kiépített Trió-, és Szuadó-barlangokat: négykézláb és vaslétrákon is közlekedünk.

Az extrém barlangtúrán csodálatos cseppköveket látunk, leküzdjük a félelmeinket és kilépünk a hétköznapi komfortzónánkból!

A Trió-barlangtúra átlagos fizikai kondícióban lévőknek teljesíthető, 6-99 éves korig ajánljuk! A Szuadó-barlangtúra az átlagosnál picit jobb fizikai kondícióban lévőknek ajánlott, és azoknak, akik már voltak a Trió-barlangban.

Teljes időtartama: 4-4.5 óra/ csoport / túra

A díj tartalmazza a túravezetést és a felszerelés biztosítását (overall, gumicsizma, kobak, fejlámpa) és baleset biztosítást.

Az extrém barlangtúrák min. 6-8 fővel indulnak (csak áprilistól-október végéig), de regisztráció, egyeztetés előtte szükséges!

Kalandra fel, életed felejthetetlen élménye vár!

A túrákat lehet kérni fotózással is! Ez esetben  a túradíjon felül 1 500 Ft/ fő díj ellenében 3 db akciófotó készül a barlangban a résztvevőről. 

A téli időszakban barlangjainkat a denevérek telelésre használják, ezért látogatásuk ezen időszakban nem lehetséges.

Első barlangtúráink 2023. április 15-én, a Medvehagyma Fesztiválon,
a Barlangász Piknik keretében indulnak. Az első túráig hátra lévő idő már csak:

nap
óra
perc
másodperc
Barlangtúráink október végéig folyamatosan indulnak!

Trió túrák a következő
időpontokban indulnak:

 

 

2023. október 14. (szombat) 10 óra

2023. október 15. (vasárnap) 10 óra*

 

SZUADÓ túrák a következő időpontokban indulnak:

 

2024 

A *-gal megjelölt túráink esetén kérhető dupla barlanglátogatás, azaz kombinált túra (amennyiben mindkét túrára a minimális létszám adott). Ez esetben a Trió-barlang bejárása után  elsétálunk a kb. 400 méterre lévő Szuadó-barlanghoz, melyet teljes egészében végigjárunk. A kombinált túra teljes időtartama megközelítőleg 6 óra. 
A túrázók kötelesek a  barlangtúrázáshoz kapott felszerelése vigyázni. A gondatlanságból elveszített fejlámpák, elszakadt kobaktartók, stb.  díját a túrázóknak ki kell fizetni. 
A barlangtúrákra jelentkezéskor 50%-os regisztrációs díj megfizetése szükséges. A túradíj hátralékát a túra előtt kell  kiegyenlíteni. A jelentkezéskor befizetett regisztrációs díjat és a túradíjat nem térítjük vissza, amennyiben a túrázó visszalép, nem jelenik meg, vagy a barlang bejáratánál meggondolja magát.  Kérjük a csoportokat, hogy annyi főre rendeljék meg a túrát, ahányan valóban részt kívánnak venni a programon. A túrák szervezése időigényes, előzetes egyeztetéseket és túravezetői kapacitás lekötését jelenti. A barlangtúrák limitált csoportlétszámmal valósíthatók meg. A regisztrált, de a túrára mégsem megjelenő túrázó másoktól veszi el a lehetőséget.
Egyéni , nagyon indokolt esetekben, egyedi elbíráslást is érvényesíthetünk! 

TRIÓ-BARLANG

A Mecsek-hegység egyik legjelentősebb víznyelőbarlangja. Hetedik leghosszabb (298 m), és harmadik legmélyebb (58 m) barlang a térségben. Kutatását 1997-ben kezdtük meg.

A Trió-barlang legfőbb vonzereje a változatossága és lenyűgöző cseppkőképződményei.  Szűk kuszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok, kürtők megannyi variációja fellelhető benne.

A barlang első harmada szűk, kúszós, de igen izgalmas szakasz (Csúszda, Ablak, Liftakna). A második, középső szakasza tágasabb, aknákkal színesített járat, csodálatos cseppkőképződményekkel (Rétes-terem, Búbos-kemence, Zászló, Tamás-akna). Itt beépített létrák segítik a közlekedést. Az első és második aknák között található Búbos-kemence és a felette csüngő cseppkőzászló, mely a Mecsek egyik legnagyobb cseppkőformációja.

 

SZUADÓ-BARLANG

Ezt a túrát csak barlangjárási tapasztalattal rendelkezők részére indítjuk, mivel nagyobb nehézségi fokú, mint a Trió-barlang.

A Szuadó-barlang a Mecsek-hegység hatodik leghosszabb (346 m), és negyedik legmélyebb (52 m) barlangja. Felfedezése 1994. december 3-án történt, amikor is kb. 20 m hosszúságban sikerült az eldugult víznyelőt kitisztítani. 1995 nyarára már a feltárt hosszúság 145 m-re nőtt a Nagy-akna elérésével.

A 15 m-es akna alján lévő 6-7 m vastag agyagos törmelék több évre visszavetette a feltáró kutatást, így csak 2000 nyarán sikerült azt áttörni. Újabb sikerek 2006 tavaszán érkeztek, amikor is egy 62 m hosszú cseppköves, patakos ág tárult fel.

A barlang felső szakaszát szűk, kúszós járatok jellemzik (Postaláda, Gatyaszaggató, Csobogás-terem, Gumós, Cseppköves-terem)

A Nagyomlástól tágasabb járat következik, apró patakkal, kis kanyonban zubogó vízeséssel, erősen erodált, csipkézett sziklaképződményekkel (Álló-terem, Sára-forrás, Sára-vízesés, Mese-kanyon, Kezes-lábas).

Vízfő-barlang

VÍZFŐ-BARLANG

A Vízfő-barlang részlegesen kiépített, utcai ruhában járható, azonban vízállástól függően a betonjárdát akár térdig érő víz is ellepheti.

A barlang az Orfűi-völgy keleti felén, sziklafal tövében, robbantással kialakított mesterséges bejárattal nyílik. Természetes bejárata közvetlenül előbbi mellett, a szifontó aljából érhető el, de a hasznosítása során a mellette álló Forrásházzal is összekötötték a föld alatt.

A forrásbarlang a hegység legbővizűbb, aktív karsztforrásának felszín alatti járatrendszere, melyet a múlt század derekán vízgazdálkodási célból jelentős mértékben átalakítottak. 

A barlang első szakasza részlegesen kiépített, beton járdák, acél pallók segítik a közlekedést. A túra során a barlang első szakaszát járjuk be, mely során a bejárati tárón át, a Paxit-terem érintésével jutunk el a kanyargós meanderen kersztül a Zuhatagos-teremig, ahol a egy nagyobb tó feletti stégen csodálhatjuk meg a hatalmas cseppkőfalat, illetve megleshetjük a Szakadékot és a Lyukas-kürtőt, ahova már csak szakképzett barlangászok juthatnak el.

ÁRAINK

Trió-barlang
Szuadó-barlang
Vízfő-barlang

részvételi díj:

csoport ár (16 főtől)

7 500 Ft/fő

6 900 Ft/fő

részvételi díj:

csoport ár (16 főtől)

8 700 Ft/fő

8 100 Ft/fő

A Vízfő-barlangba túráinkat Fesztiválok idején indítjuk, legközelebbi lehetőség:
I. Bográcsos Ételek és Házisütik Fesztiválján!

kedvezmények

diák (6-18 éves)

diák csoport (16 főtől)

6 500 Ft/fő

6 100 Ft/fő

Trió + Szuadó-barlang kombinált túra* esetén a két barlang együttes díja: 12 900 Ft/fő.

*Kombinált túra min. 8 fő jelentkezése esetén indul

Trió-barlang

részvételi díj: 7 500 Ft/fő

csoport ár (16 főtől): 6 900 Ft/fő

kedvezmények

diák: (6-18 éves): 6 500 Ft/fő

diák csoport (16 főtől) 6 100 Ft/fő

Szuadó-barlang

részvételi díj: 8 500 Ft/fő

csoport ár (16 főtől): 8 100 Ft/fő

kedvezmények

 Trió + Szuadó-barlang kombinált túra* esetén a két barlang együttes díja: 12 900 Ft/fő.

*Kombinált túra min. 6 fő jelentkezése esetén indul

Vízfő-barlang

 A Vízfő-barlangba túráinkat Fesztiválok idején indítjuk, legközelebbi lehetőség: I. Bográcsos Ételek és Házisütik Fesztiválján!

A barlangtúrák díja különböző akciók keretében lehet a listaárnál is kedvezőbb. Egyéni ajánlat kéréshez hívd a +36 30 848 5991 telefonszámot!

A díj tartalmaz túravezetést, felszerelést (overall, gumicsizma, kobak, fejlámpa) és baleset biztosítást.

A barlangtúrák menete

ruha próba

A Mecsek Házától indulunk, ahol megkapod a megfelelő méretű overallt, gumicsizmát, valamint kobakot és lámpát. Utcai ruháidat, értékeidet biztonsággal itt hagyhatod, azokra a barlangban nem lesz szükséged.

séta az erdőben

A Trió-barlang a Mecsek Házától kb. 2,5 km-re, fél óra sétával, jelzett turista úton keresztül közelíthető meg. A Szuadó-barlang további 500 méter sétával érhető el a völgyben.

barlang túra

Szakképzet túravezetőink kb. 1,5 - 2 órás kalandra kísérnek a föld mélyébe, ahol megismerkedhetsz a barlangok keletkezésével, a képződményeikkel és a denevérekkel is.

séta az erdőben

A túra előtt megismert útvonalon visszasétálunk a Mecsek Házához.

felszerelés takarítás

A Mecsek Házától 100 méterre lévő patakban kitapossuk az overallt, amit a barlangban összekoszoltunk, közben gumicsizmánk is újra fényes lesz.

BARLANGLÁTOGATÁSI SZABÁLYZAT

A barlangi túra feltételei:
 1. A kalandtúra során meglátogatható barlangok nem kiépítettek és nincsenek kivilágítva. Kúszva-mászva, és acél létrákon haladva lehet bennük közlekedni.
 2. Ruházat: a túrára meleg aláöltözetet (kényelmes nadrágot, pulóvert és meleg zoknit) hozni szükséges. A barlangban egész évben 9-10 Celsius fok hőmérséklet uralkodik!
 3. Felszerelés: védő sisakot (kobakot), fejlámpát, gumicsizmát és barlangászoverallt biztosítunk. (Ha van saját gumicsizma, azt érdemes elhozni!!!)
 4. Résztvevők száma: min. 8 fő, optimálisan 10 fő van egy csoportban. Igény esetén több csoportot is tudunk indítani.
 5. Korhatár: min. 6 év.
 6. A barlangtúrát előre meghirdetett időpontokban indítjuk, de egyéni jelentkezéseket is tudunk fogadni egyedi egyeztetést követően.
 7. A túra teljes ideje, mintegy 4-4,5 óra, ebből 1,5-2  óra a barlangtúra és 35-45 perc felszíni séta a barlanghoz (majd vissza), a barlangtúrát az overállok kitaposásával zárjuk a Mecsek Háza melletti patakban.
 8. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, amelyet a túrára való jelentkezéssel elfogadottnak tekintünk.
 9. A  túrázók balesetbiztosításának költsége a túra árában benne foglaltatik.
 10. A túrázókat képzett és gyakorlott barlangi túravezetők vezetik.
A túrázók kötelezettségei:
 1. A túrázók kötelesek betartani a túravezető szakmai utasításait a felszíni és a barlangtúra során.
 2. A túrázók kötelesek vigyázni a túráztató (MHE) által biztosított öltözékre (barlangászoverall, kobak, fejlámpa, gumicsizma). A nem rendeltetésszerű használatból származó károkat kötelesek megtéríteni a túrázók.
 3. A kiskorúak a barlangtúrán szülővel (törvényes képviselőjével) együtt, vagy annak írásos engedélyével, illetve tanári engedéllyel vehetnek részt.
 4. Alkohol, drog és egyéb tudatmódosító szerek befolyásoltsága alatt állók a túrán nem vehetnek részt.
 5. Mivel a barlangtúra fokozott fizikai igénybevételt jelent így az túrázó köteles tájékoztatni esetlegesen felmerülő egészségügyi problémáiról, krónikus betegségeiről a túravezetőt.
 6. A barlangba csak a felelős túravezető által engedélyezett tárgyak vihetők be (nem javasolt: ékszer, óra, telefon, fényképezőgép).
 7. A barlangtúrák során a természetvédelmi és közösségi viselkedési szabályokat be kell tartani. Azon látogatókat, akik ezt nem teszik meg azonnal kizárjuk a túrából.
 8. A barlangban a kép- és videófelvételek készítése engedélyhez kötöttek.