Miért egészséges a medvehagyma?

Picture of Beregi-Nagy Edit

Végre melegít a napsugár, végre kibújt a föld alól a medvehagyma levele, végre madárdaltól hangos az erdő, végre kint lehet lenni egész nap a szabadban!

Éjjel érkeztünk néhány perccel az égszakadás előtt és reggel ragyogó napsütésre, mindent átható fokhagyma illatra ébredtünk Orfűn a Mecsek Házában.

Már hajnalban beszűrődött az ablakon keresztül a madarak párválasztó, területfoglaló tavaszi dala. A  reggeli szellőztetés pedig hamisíthatatlan tavaszi, medvehagymával fűszerezett illatot hozott a házba.

Sétára indultunk a Mecsek Háza mögött kezdődő tanösvényen. Végtelen nyugalmat és tavaszi lüktetést áraszt a megduzzadt patak, amelynek partján ezerszámra bújtak ki a medvehagyma levelei. Persze itt-ott még hóvirágot is látni, amely csodaszéppé teszi az égerláp erdőt.

Azon túl, hogy szuper finom a medvehagymás pogácsa, extra egészséges is a medvehagyma leveleinek használata fűszerként. Ám az talán még jobb, ha nyersen tesszük bele a salátába, vagy rágcsáljuk szendvics mellé.

Érdemes a Mecsek Háza programjai között válogatni!  Iskolai csoportoknak ideális a

Madárdal- és medvehagymatúra – pogácsasütéssel

 

Mi a titka a medvehagymának?

A medvehagyma levele forrása a vitaminoknak és ásványi anyagoknak, beleértve az A- és C-vitamint, a vasat és a kalciumot. Olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek például csökkentik a gyulladást és javítják a szív egészségét.

Évszázadok óta használják gyógyászati ​​célokra; antibakteriális, vírusellenes és gombaellenes segíthet az immunrendszer erősítésében.

Egyébként a medvehagyma minden része ehető, és különféle ételekhez felhasználhatók, hogy finom fokhagymás ízt adjanak. A levelek salátákhoz, pestókhoz és levesekhez ideálisak, melyekből ízelítőt kínálunk április közepén a Medvehagyma Fesztiválon. Csatlakozz te is a Barlangász Piknikhez, mely a Medvehagyma Fesztivál egyik állomása, ahol a medvehagyma ízével és jótékony hatásaival fűszerezett ételek mellé, testet megmozgató fizikai kihívásokat is kínálunk!