Madárdal- és medvehagymatúra – pogácsasütéssel

Picture of Beregi-Nagy Edit

Orfűn a Mecsek Házától indulunk a medvehagymatúrára. A medvehagymától illatozó erdőben megcsodáljuk a tavasszal nyíló színpompás virágokat, hallgatjuk és beazonosítjuk az  éneklő madarakat. Bejárjuk a Mecsek egyik pompás erdei ösvényét és szedünk medvehagyma leveleket a pogácsához. Visszatérve a Mecsek Házához közösen megsütjük az évszak legízesebb pogácsáját.  Ennek során a diákok szakavatott segítséggel maguk készítik el, kelesztik és nyújthatják a frissen szedett medvehagymával ízesített pogácsát, amelyet 25 perc alatt aranybarnára sütünk.

A program teljes időtartalma: 2,5-3,5 óra.

Részvételi díja: 2000 Ft/fő (kísérő tanároknak díjmentes), de minimum 40 000 Ft (1-20 főig) A díj fejenként 2 db. pogácsát tartalmaz.

A programot érdemes kombinálni a Mecsek Háza ovarallos barlangtúrájával is!

 

A medvehagyma

A Mecsek híres, illatos növénye, amelynek első hajtásai  már februárban előbújnak és egészen június elejéig van lehetőség levelek gyűjtésére. Májusban már sok felé a virágzó a medvehagymával is találkozhatunk. Érdemes medvehagymatúrára indulni a tavaszi napfényjárta gyertyános-tölgyes vagy bükköserdőkben. Itt leljük meg az illatos hagymás növényt, amely  nemcsak divatos fűszer, hanem gyógynövény is egyben. Értisztító, immunerősítő, méregtelenítő, vérnyomás és gyulladáscsökkentő hatásáról ismert. Kiváló tavaszi salaktalanító gyógynövény. Nevezetes arról, hogy a bőrt széppé teszi és javítja a közérzetünket is.

Nevének eredete vélhetően a medvékkel kapcsolatos, miszerint a nagytestű állatok a téli alvási időszak után előszeretettel fogyasztják e növényt a gyomruk, a vérük és a bélrendszerük tisztítására.

A medvehagymás pogácsa az egyik legízesebb csemegék közé került az elmúlt évtizedben.

Medvehagymás pogácsa recept

40 dkg főtt burgonya

50 dkg liszt

1,5 teáskanál só

3 dkg friss élesztő, vagy egy csomag por élesztő

20 dkg margarin ( vagy 8 dkg vaj + 8 dkg zsír )

0.5 dl tej bele pici cukor

—————————-

1 csokor aprított medvehagymalevél

—————————–

1 egész tojás a kenéshez


Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a cukrozott tejben. Összekeverjük a többi alkotórészt (liszt, só, margarin) , hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt. Jól kidolgozzuk, összegyúrjuk, míg puha kelttésztát kapunk. Gombócot formázunk belőle, majd leterített konyharuhával a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk. Megszórjuk a tetejét aprított medvehagyma levéllel, majd három rétegbe hajtjuk a tésztát és pihentetjük fél órát. Megint kinyújtjuk 1 cm vastagra, a tetejét aprított medvehagyma levéllel, majd ismét három rétegbe hajtjuk a tésztát.  Pihentetjük megint fél órát, végül 1,3 cm vastagra nyújtjuk. A tetejét késsel rácsosra vágjuk (csak engedjük rá a kés súlyát, ne nyomjuk mélyre a vágást). Végül kisméretű, kb. 4 cm átmérőjű  pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírt helyezünk a tepsibe, ráhelyezzük a pogácsákat, majd sütés előtt a felvert egész tojással megkenjük a tetejét. Előmelegített, 190 Celsius fokos sütőben 20 perc alatt aranybarnára sütjük.