Megkérdeztük a Chat GPT-t miért érdemes az erdőt járni – meghökkentő választ adott!

Picture of Beregi-Nagy Edit

Érezted már azt, hogy a ragyogó napsütés mágikus erővel csábít? Nem hagy nyugodni, unalmassá varázsolja a máskor oly vonzó  számítógép kínálta világot? Ez történt a velem is! Kilódított a forgószékből, noszogatott, hogy mielőbb érjek ki a madárcsicsergésbe, a kicsit még téli leheletet árasztó január végi tavaszba. S miközben a szökés terve már visszafordíthatatlan valósággá kezdett válni, szinte mentség és ürügyként, odadobtam még egy kérdést napjaink hősének, a Chat GPT-nek.

Miért hasznos barangolni az erdőben, a természetben?

A válasz szinte azonnal érkezett is, ám közelsem az a közhely, amit vártam!

Az értelmét bontogató mesterséges intelligencia, előbb csak mintegy zárójelben, majd egyre aktívabban fejtette ki:

A  természet az önbizalom tervezőasztala. Fiatal korban, amikor az önbizalom még kialakulóban van, a természetjárás valódi kincsesbánya, segít építeni a belső erőt és az önbizalmat.  Továbbá a túrázás, a természetben tartózkodás, a friss levegő és a természet szépségei hozzájárulnak a pszichológiai jóléthez és a pozitív érzelmek kialakulásához. 

Amikor pedig arra kértem, hogy biokémiai érvekkel is támassza alá azt, hogy a természetjárás miért javítja az önbizalmat, az életminőséget és az energia szintet, az alábbi okosságokat írta:

A testmozgás és az önbizalom közötti kapcsolat kémiai alapja az agyban zajló neurokémiai folyamatokban rejlik. 

  1. Endorfinok felszabadulása: a testmozgás során felszabaduló endorfinok olyan vegyületek, amelyek boldogságérzetet és fájdalomcsillapítást váltanak ki. Az endorfinok növelik az öröm érzését, csökkentik a stresszt és szorongást. A pozitív érzelmek hozzájárulnak az önbizalom növekedéséhez.
  2. Szerotonin szint emelkedése: a testmozgás serkenti a szerotonin szabadulását. A szerotonin egy olyan neurotranszmitter, amely szerepet játszik a hangulat szabályozásában. A megfelelő szerotonin szint javítja a hangulatot és csökkenti a depressziós tüneteket. A jó hangulat és a mentális stabilitás növeli az önbizalmat.
  3. Norepinefrin szint növekedése: a testmozgás serkenti a norepinefrin szabadulását is, ami a figyelem és az éberség neurotranszmittere. Az emelkedett norepinefrin szint javítja a figyelmet és az éberséget, hozzájárulva a pozitív énképhez és önbizalomhoz.
  4. BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor) felszabadulása: a testmozgás növeli a BDNF szintet, ami egy neurotróf faktor, azaz agyi idegsejteket támogató fehérje. A BDNF segít a neuronok növekedésében és kapcsolatok kialakításában az agyban, ami elősegíti a tanulást és az emlékezést. Ez a folyamat hozzájárul az önbizalom növeléséhez, mivel az egyének képesek tapasztalatokat és sikereket elérni.
  5. Kortizol szint csökkentése: a testmozgás csökkenti a stresszhormon, a kortizol szintjét. Az alacsonyabb kortizol szint javítja a stressztűrő képességet és csökkenti a szorongást, így hozzájárul az önbizalom növekedéséhez.

Ráadásnak a mi érvünk!

Persze ez még kevés indok lenne arra, hogy a természetbe menjünk, ám nekünk, a Mecsek Háza csapatának van egy szuper érvünk, MERT  mi az élmény faktort adjuk hozzá. Ezért vezetünk izgalmas barlangtúrákat, kalandos szurdoktúrákat. Az éjszakai túráinkon részt vevők pedig szinte kivétel nélkül állították: életük egyik legjobb kirándulása volt!

Gyere és légy te is részese a kalandnak!

Részletek ITT