Ők a nyertesei a IX. Nagy Orfűi Szalonna- és Kolbászfesztiválnak!

Picture of Beregi-Nagy Edit

A napsütés elmaradt, ám a vendégek mosolyogva ínyenckedtek november 5-én a Mecsek Háza előtti hatalmas területen megrendezett IX. Nagy Orfűi Szalonna- és Kolbászfesztiválon.

A vágóhídról érkezett fél disznókat a lelkes csapatok pillanatok alatt szétbontottak, és már készítették is a kolbászt, a hurkát, a töpörtyűt, az abált szalonnát, a pecsenyét és a pörköltet.

A csapatok közül a Töpörtyűk sátra igen népszerű volt a látogatók körében.  A csapat már a fesztiválsorozat elejétől oszlopos tagja és a közönség ízkedvence: számos alkalommal nyerte el a zsűri és a látogatók fődíját is. Velük az orfűiek is ismerősként találkozhattak, hiszen a település polgármestere, és a polgármesteri hivatalban dolgozók és családtagjaik jeleskedtek benne.

A Hasbombázók csapata se először indult a versenyen. Ők egy nagy családként jelentkeztek és szorgoskodtak a fesztiválon.

A Viharsarki Kolbászok is régi motorosai a fesztiválnak. Az ízvilágot Békésből származtatják, a csapat motorja pedig Orfű szállásadóinak összefogásában jeleskedik. Elsőként jelentkeztek a csapatok közül és nagyon készültek rá, hogy a fődíjat, a két éjszaka szállást a Mecsek Házában elnyerik.

A Husztóti Husik szintén önkormányzati formáció, a közeli Husztót településről érkeztek. Ők kiérdemelték a zsűri dicséretét, mint a  leghősiesebb csapat. Ugyanis mindössze 3 hölgy vágott bele a fél disznók feldolgozásába, és csak később csatlakozott hozzájuk néhány csapattag.

A legnagyobb létszámú csapatot a Marcali Mentősök alkották, akik infúzióból is táplálták a vendégeiket, ám közel sem sós oldattal. Ők múlt évben indultak először a íz-megmérettetésen és rögtön el is vitték a pálmát! A mostani fesztiválon az is kiderült, hogy nem csak az ételkészítésben, de a borok és a pálinkák tekintetében is szakértelemmel bírnak!

Délután 4 órakor került sor az eredményhirdetésre, ahol a Tóth Judit, Harangi Norbert és dr. Hajdú János által alkotott zsűri a Marcali Mentősök csapata által készült disznóságokat tartotta a legízletesebbnek, a második helyezett a Töpörtyűk csapata lett, és szintén a Töpörtyűk nyerték el a közönségdíjat is.

Köszönjük a csapatoknak, a zsűrinek és a közreműködőknek a részvételt, és bízunk benne, hogy a nagyközönség különleges íz-emlékekkel tért haza!