Már illatos az erdő a medvehagymától!

Picture of Beregi-Nagy Edit

A Mecsek gyertyános-tölgyes erdőiben a legszebb látványt az ezrével nyíló hófehér, gömbös virágzatú medvehagyma nyújtja. Az idén már február közepén kibújtak az első hajtásai a föld alól.  Most pedig már szép kövér levelekkel ontják magukból a jellegzetes, fokhagymára hasonlító illatot.

Április végén, május elején már a azonban nemcsak a levelek illatától bódulhatunk el, hanem a hófehér  virágtengerben is gyönyörködhetünk. Igaz akkorra már sokat veszít a medvehagyma levele a zamatából, így ne ekkorra tervezzük a gyűjtését. Szedéskor figyeljünk arra, hogy egyesével tépjük le a leveleit és ne fosszunk meg túl sok levéltől egy-egy növényt, mert így elpusztul és jövőre üres marad az erdő alja!

A medvehagyma nem csak ínycsiklandó illatú, az íze is a fokhagymára hajaz: megkóstolhatjuk salátaként, vagy belesüthetjük apróra vágva pogácsába is. De használható gyógynövényként is: a magas vérnyomás és érelmeszesedés esetén, és vese tisztítóként.

Ám, mielőtt elindulunk medvehagymát szedni, nézzük meg alaposan a térképünket, hiszen a természetvédelmi oltalom alatt álló területen tilos leszakítani minden növényt.