Lehet életre szóló szuper élmény, de pokol is a busójárás

Picture of Beregi-Nagy Edit

Könnyű a lányokat táncba vinni – akarják vagy sem  – , ölelgetni, liszttel szórni, néhány napon keresztül Mohácson, ahol startolt a busójárás. Harsány kerepléssel, busó csoportok felvonulásával, gyermek farsanggal és kóló táncolással nyitották csütörtökön a sokaknak talán túlságosan is féktelennek tűnő télűző mulatságot.

Legalább másfél ezer beöltözött maskarát: busót, álarcot viselő, furcsa szerzeteket, színpompás sokac népviseletbe öltözött lányokat láthatunk az idén a tavaszváró, termékenységvarázsló farsangi forgatagban.

A hagyomány ezt tartja a busójárás eredetéről

Históriája a 16.-17. századra nyúlik vissza, amikor Magyarország török uralom alatt állt. A legenda szerint a mohácsiak egy különleges tervet eszeltek ki a török elűzésére. A férfiak juhgyapjús állatbőrbe öltöztek, félelmetes ábrázatú, vérrel festett maszkok alá rejtőztek. Fülsiketítő hangot adó kereplőkkel és vaskos husángokkal felfegyverkezve az éj leple alatt keltek át a Mohácsi-szigetről indulva a Kis-Dunán, hogy szörnyeknek tűnve elkergessék a törököket. A sikeres cselt követően pedig évről-évre így emlékeznek arra, hogy a mohácsiak sikerrel szabadultak meg az elnyomástól.

Valóban űzték a törököt a busók?

Vélhetően nem, hiszen a balkáni eredetű sokácok a török kor után települtek be Mohács környékére. Valószínűleg a korábbi hazájukból hozták magukkal ezt a téltemető hagyományt. A mohácsi busójárás dokumentált múltja az 1780-as évekig nyúlik vissza. A leírások szerint a busók házról-házra jártak, hogy elűzzék a telet, jó termést és gazdagságot hozzanak a házhoz. A háziak pedig étellel-itallal vendégelték meg őket.

Hogyan maradt fenn a busójárás?

A dunai hajózásnak és az idegenforgalomnak köszönheti a fennmaradását. Az 1930-as években figyelték meg a Magyar Folyam- és Tengerhajózási Részvénytársaság dolgozói, hogy utasaik kedvelt célpontja a farsangi időszakban Mohács. Az üzlet jövedelmezőnek ígérkezett így hamarosan kifejezetten a busójárás megtekintésére indítottak hajójáratokat. A mohácsi sokácok pedig látva a turisták érdeklődését újabb és újabb busó csoportokat alakítottak és népszerűvé tették a beöltözést. Gyarapodtak a programok is. Napjainkra már 6 naposra bővült a teljes farsangi időszakot átölelő fesztivál.  Végül oly nívóssá és látványossá vált az ősi gyökerekkel bíró rendezvény, hogy  2009-ben felkerült az UNESCO szellemi világörökségi listájára.

Milyen a busó és a maskarák viselete?

Álarcuk fűzfából készül, félelmetes ábrázatúra faragott, szarvakkal díszített, állatvérrel festett és juhbőrcsuklyával borított. Kabát: szőrével kifordított juhsuba (bunda). Nadrág: bőszárú kitömött vászon gatya, amire gyapjúból kötött cifra harisnyát húznak. Cipő: bocskor. Kiegészítők: a bundát övvel vagy marhakötél fogják össze a derekukon, amire marhakolompot akasztanak.

A busókat lefátyolozott arcú, díszes sokác menyecskeviseletbe öltözött jankelék kísérik, A utcákon kószálnak még karneváli jelmezű alakok is, akiket maskarának neveznek.

Zaklatják-e a nőket a busók?  

 A busók és egyéb maskarák már az első napon bizonyították, hogy szinte lehetetlen csak kívülálló szemlélőként jelen lenni a közöttük. Ők ugyanis az ősi sokac népszokásnak hódolva, a rémisztő álarc és némi lélekmelegítő adta bátorságtól mámoros hangulatban, nagy kedvel ölelgetik, lapogatják és ragadják el táncba a fiatalabb és idősebb leányokat és asszonyokat. Akinek nagy perszonális térigénye van, inkább maradjon távol a mohácsi busójárástól.

Hogy úszd meg a rossz élményeket?

Ha nem akarod, hogy meglapogassanak, megölelgessenek a busók, ezt kedvesen, de határozottan közöld velük.

Ne viselj értékes könnyen elhagyható, lesodorható ékszereket magadon, mert a tömeg és a busók gondoskodnak arról, hogy elhagyd.

A gyerekeket egy pillanatra se téveszd szem elől, mert a gyorsan mozgó tömeg elsodorja őket.

Olyan kütyüket ne tarts a kezedben és akassz magadra, amelyeket a finom por taccsra vág. A maskarák ugyanis előszeretettel szórják a lisztet a nyakadba, amelynek pl. a fényképezőgéped nem örülne.

Kerüld el a fűzfavesszőkkel felfegyverkezett, bókálszó, jelmezes gyerekhadat, mert a játékos paskolásnál jóval erősebben is végig suhinthatnak. Ez igen fájdalmas, égető érzést okozhat.

A kirakodóknál, vásározóknál fizetve gondosan csekkold le a visszajárót, vagy a kártyádról levont összeget.

Ne a farzsebedből kiálló mobillal cikázz a tömegben.

Készülj fel arra, hogy nem fogsz fázni. Vélhetően kevés eső is lesz hétvégén Mohácson, ahová és legalább 100 ezer látogatót várnak az idén is.

 

Részletes program: ITT