Imádnivaló a pécsi piac, hiszen igazi csodákra bukkanhatunk! Ezek egyike a lila burgonya!
A zöldségen nem is akadt volna meg a szemem, ám szembeötlött egy anyóka, aki hosszasan és gondosan válogatta. Amúgy meg, első látásra inkább tűnt elsietett áprilisi tréfának, mint valóságnak a lila krumpli.
Itt a medvehagyma szezon, és persze a kíváncsiság is ösztökélt. Vajon a pogácsa is lila lesz tőle?
Tesztelés folyamata
Fél adag pogácsatésztához fehéret, míg a másik feléhez a most beszerzett lila burgonyát kevertem hozzá. Már a színe is megdöbbentő lett a főzés közben a lila burgonyának. Kék színű és lila cirmos lett. Érdekesség, hogy a várakozásom ellenére a lila burgonya nem lilára, hanem sárgára festette a főző vizet.
Kisült a medvehagymás pogácsa
A fehér burgonya hozta a klasszikus formáját, míg a lilától lágyabb lett és jobban megkelt a tészta. Kisülés után a fehér burgonyás pogácsa a klasszikus ízt hozta, míg a lila burgonyás karakteresebb ízű lett.
Mindkettőt megkóstolhatod a Mecsek Házánál húsvét vasárnap és hétfőn a Bográcsos Ételek és Házi Süti Fesztiválon!
Mióta főzzük a burgonyát?
A burgonya egy igazi világhódító. Az inkák már több ezer évvel ezelőtt termesztették. A vadon termő növényfaj eredete Dél-Amerikába, a mai Peru és Bolívia területére tehető. Az őshonos növény gumói keményebbek voltak, mint a mai burgonyafajták. A burgonya nagy nemesítési munka eredményeként lett az, aminek ma ismerjük. Kiválasztották a nagyobb és ízletesebb gumókat, majd ezekből további keresztezésekkel és szelekcióval vitték tovább azokat a fajtákat, amelyeket ma a leggyakrabban termesztenek. A legelterjedtebb fajtái a fehér és sárga színűek. Európában egyébként a burgonya a középkor óta szinte nélkülözhetetlen élelmiszer.
Mióta termesztik a lila burgonyát?
Az első lila fajták a Chieftain és a Purple Peruvian voltak, amelyeket az Egyesült Államokban tenyésztettek ki, majd Európában is elterjedtek a 20. század elején. Ma már több lila burgonya fajta is népszerű (Violetta, a Blaue Anneliese, a Congo és a Vitelotte Noir) különleges színük és ízük miatt.
A lila burgonya csodás hatása az egészségre
A lila burgonyának a gumójában lévő antocianin nevű pigment adja meg a színét. Ennek köszönhetően erős antioxidáns hatással rendelkezik. Az antocianinok olyan növényi vegyületek, melyek védelmet nyújtanak a növényeknek a környezeti stressz, például az UV-sugárzás, az oxidatív stressz és a fertőzések ellen. Az antocianinok mellett a lila burgonya számos más antioxidánst is tartalmaz, például C-vitamint és a karotinoidokat. Az antioxidánsok segíthetnek a testnek a szabadgyökök elleni küzdelemben, melyek károsítják a sejteket és szöveteket, valamint szerepet játszanak számos betegség kialakulásában.
Több kutatás is kimutatta, hogy a lila burgonya fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségre, segíthet csökkenteni a szívbetegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát, valamint elősegítheti a kognitív funkciók javulását.
Kevesebb a szénhidrát tartalma a lila burgonyának?
Bár a lila burgonya valóban különleges színével és ízével kitűnik a hagyományos burgonyafajtáktól, általában nem tartalmaz kevesebb szénhidrátot, mint a fehér burgonya. Az általános szabály az, hogy a burgonya fajtája és mérete befolyásolja a szénhidrát tartalmát. Egyébként a burgonya termésének, a gumóknak 80-90 százaléka szénhidrát.
Milyen színű burgonya van még?
A burgonya különböző színű lehet:
- lila burgonya, mely az antocianinoknak köszönhetően lila vagy sötétkék színű
- kék burgonya, mely szintén tartalmaz antocianinokat, de a lila burgonyával ellentétben inkább halványkék vagy kékeszöld színű
- piros burgonya, melynek héja pirosa vagy bordó színű, belül általában fehér vagy sárgás.
- sárga burgonya, melynek héja általában sárgás vagy aranyszínű, belül pedig fehér vagy sárgás
- fehér burgonya, mely a legelterjedtebb és leggyakrabban fogyasztott burgonyafajta, héja és belseje is fehér színű