Megdöbbentő az eredménye a lila burgonyás medvehagymás pogácsa tesztnek!

Picture of Beregi-Nagy Edit

Imádnivaló a pécsi piac, hiszen igazi csodákra bukkanhatunk! Ezek egyike a lila burgonya!

A zöldségen nem is akadt volna meg a szemem, ám szembeötlött egy anyóka, aki hosszasan és gondosan válogatta. Amúgy meg, első látásra inkább tűnt elsietett áprilisi tréfának, mint valóságnak a lila krumpli.

Lila burgonya félbevágva

 

Itt a medvehagyma szezon, és persze a kíváncsiság is ösztökélt. Vajon a pogácsa is lila lesz tőle?

Tesztelés folyamata

Fél adag pogácsatésztához fehéret, míg a másik feléhez a most beszerzett lila burgonyát kevertem hozzá. Már a színe is megdöbbentő lett a főzés közben a lila burgonyának. Kék színű  és lila cirmos lett. Érdekesség, hogy a várakozásom ellenére a lila burgonya nem lilára, hanem sárgára festette a főző vizet.

Kisült a medvehagymás pogácsa

A fehér burgonya hozta a klasszikus formáját, míg a lilától lágyabb lett és jobban megkelt a tészta. Kisülés után a fehér burgonyás pogácsa a klasszikus ízt hozta, míg a lila burgonyás karakteresebb ízű lett.

Mindkettőt megkóstolhatod a Mecsek Házánál húsvét vasárnap és hétfőn a Bográcsos Ételek és Házi Süti Fesztiválon!

Mióta főzzük a burgonyát?

A burgonya egy igazi világhódító. Az inkák már több ezer évvel ezelőtt termesztették. A vadon termő növényfaj eredete Dél-Amerikába, a mai Peru és Bolívia területére tehető. Az őshonos növény gumói keményebbek voltak, mint a mai burgonyafajták. A burgonya nagy nemesítési munka eredményeként lett az, aminek ma ismerjük. Kiválasztották a nagyobb és ízletesebb gumókat, majd ezekből további keresztezésekkel és szelekcióval vitték tovább azokat a fajtákat, amelyeket ma a leggyakrabban termesztenek. A legelterjedtebb fajtái a fehér és sárga színűek. Európában egyébként a burgonya a középkor óta szinte nélkülözhetetlen élelmiszer.

Mióta termesztik a lila burgonyát?

Az első lila fajták a Chieftain és a Purple Peruvian voltak, amelyeket az Egyesült Államokban tenyésztettek ki, majd Európában is elterjedtek a 20. század elején. Ma már több lila burgonya fajta is népszerű (Violetta, a Blaue Anneliese, a Congo és a Vitelotte Noir) különleges színük és ízük miatt.

A lila burgonya csodás hatása az egészségre

A lila burgonyának a gumójában lévő antocianin nevű pigment adja meg a színét. Ennek köszönhetően erős antioxidáns hatással rendelkezik. Az antocianinok olyan növényi vegyületek, melyek védelmet nyújtanak a növényeknek a környezeti stressz, például az UV-sugárzás, az oxidatív stressz és a fertőzések ellen. Az antocianinok mellett a lila burgonya számos más antioxidánst is tartalmaz, például C-vitamint és a karotinoidokat. Az antioxidánsok segíthetnek a testnek a szabadgyökök elleni küzdelemben, melyek károsítják a sejteket és szöveteket, valamint szerepet játszanak számos betegség kialakulásában.

Több kutatás is kimutatta, hogy a lila burgonya fogyasztása jótékony hatással lehet az egészségre, segíthet csökkenteni a szívbetegség, a magas vérnyomás és a cukorbetegség kockázatát, valamint elősegítheti a kognitív funkciók javulását.

Kevesebb a szénhidrát tartalma a lila burgonyának?

Bár a lila burgonya valóban különleges színével és ízével kitűnik a hagyományos burgonyafajtáktól, általában nem tartalmaz kevesebb szénhidrátot, mint a fehér burgonya. Az általános szabály az, hogy a burgonya fajtája és mérete befolyásolja a szénhidrát tartalmát. Egyébként a burgonya termésének, a gumóknak 80-90 százaléka szénhidrát.

Milyen színű burgonya van még?

A burgonya különböző színű lehet:

  • lila burgonya, mely az antocianinoknak köszönhetően lila vagy sötétkék színű
  • kék burgonya, mely szintén tartalmaz antocianinokat, de a lila burgonyával ellentétben inkább halványkék vagy kékeszöld színű
  • piros burgonya, melynek héja pirosa vagy bordó színű, belül általában fehér vagy sárgás.
  • sárga burgonya, melynek héja általában sárgás vagy aranyszínű, belül pedig fehér vagy sárgás
  • fehér burgonya, mely a legelterjedtebb és leggyakrabban fogyasztott burgonyafajta, héja és belseje is fehér színű