Mecsek Háza - Rólunk - Szállás és programok

Mecsek Háza – Barlangi Turisztikai Központ

A Mecsek Háza Egyesület üzemelteti a házat, és szervezi a túrákat. A Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesülettel karöltve (SZKBE) fontos számunkra a barlangkutatás és a természet védelme.

A 90-es években bázusunkat a Mecsekben, ezen belül Nyugat-Mecseken, Orfűn választottuk. Számos barlangot tártunk fel, kutattunk, és még többet látogattunk meg az elmúlt időszakba. Képeztük magunkat, egyesületünk tagjait, hogy a barlangok csodálatos világának kutatása, felkutatása mellett, mások is megismerjék, megértsék működését.

Szeretnénk, hogy tudásunk, tapasztalatunk ne vészen a feledés homályába, ezért erőfeszítésünk, hogy az utánunk jövő generációnak, rajtuk keresztül kortársainknak is felhívjuk figyelmét a barlangok védelmének fontosságára. Megtanítsuk, megmutassuk a felnőtteknek, gyerekeknek milyen úton alakulnak ki a barlangok, mit tesz a víz a kővel…

A házat a SZKBE építtette, Orfű belterületén. A Mecsek Háza Orfű déli részén, “régi” Orfű ÉK-i szegletében épült. A Vízfő-forrástól alig 100 méterre, turista utak találkozásánál található.

Az Orfűi üdülőterület fekvése igen kedvező. A legközelebbi nagyvárostól, Pécstől mindössze 16 km távolságra található, de Komlótól is csak 20 km választja el. Mindkét város felől könnyen megközelíthető Mecseken átvezető műutakon, ill. az erdei turistautakon egyaránt.

A turistautak mind a gyalogos, mind pedig a kerékpáros kirándulók által kedveltek, hiszen kellemes, látványos természeti környezetben húzódnak. Az autóval érkezők számára is kikapcsolódást jelent a mindkét oldalon erdővel szegélyezett úton haladni.

A térség számos geológiai, hidrogeológiai, ill. egyéb természeti érdekességgel, ritkasággal rendelkezik, köztük három olyan értékkel is, amely természetvédelem alá esik.

Az egyik ilyen az Orfűi völgy legbővebb vizű karsztforrása a Vízfő forrás, amely az Orfűi tótól délkeletre tör a felszínre, és a Mecsek házától mindössze 150 méterre található. Az ivóvíz minőségű karsztvizet szolgáltató, nagy vízhozamú forrás a tórendszer egyik legfőbb táplálója, a tavak ökológiai egyensúlyának fenntartásához szükséges vízmennyiség legfőbb bázisa.

Az épület alpesi jellegű, a tájból kiemelkedő, abba mégis harmonikusan belesimuló. Rendezett környezete magában foglalja a mögötte elterülő erdőt, az előtte nyíló tágas rétet, valamint a lábainál fakadó Pécsi barlangkutatók forrását.

Az épületből egy kis séta után elérhető a Vízfő-forrás barlangja. A Mecsek háza szerves része a Malom-múzeumból, a Vízfő-barlangból és a Sárkány-szakadékból, álló turisztikai látványparknak, illetve tanösvénynek. A Vízfő-barlang az országban egyedülálló módon nem csak a barlang természeti értékeinek bemutatására, hanem egy egyedülálló ipartörténeti kiállításnak is otthont adhat.

Az Orfű térségében található, idegenforgalomi hasznosítás számára is megnyitott barlangokba (Trió-, Szuadó-barlang) a kalandtúra első színterét képezné a ház. A turisták megfelelő méretű, barlangászathoz szükséges felszerelésének a kiválasztásán túl, egy rövid összefoglalót hallhatnak itt a barlangok kialakulásáról, fotókiállítások, poszterek segítségével pedig megismerkedhetnek a Mecsek barlangvilágával, földalatti formáival. A kalandtúra végén szintén a barlangkutató bázisra érkezünk, ahol lehetősége van a turistáknak tisztálkodni, megpihenni és felfrissülni.

  • Eddigi eredményként megemlíthető mintegy 1000 méternyi új barlangszakasz feltárására a Mecsek hegységben. E feltárások jelentősége óriási, hiszen ezekkel elérhető közelségbe került a Vízfőhöz tartozó mintegy 6-8 Km barlangrendszer feltárásának lehetősége.
  • Szervezeti oldalról az elmúlt évtized eredménye az volt, hogy egy olyan ütőképes kutatógárdát sikerült kialakítani, amely megfelelő források esetén magas színvonalú kivitelezője lehet szinte mindenféle barlangi munkának, akár országos jelentőségű feltárásnak.
  • Ezen kívül 2000-2004 között sikerült elkészítenünk a Mecsek összes barlangjának (246) számbavételét és komplex feldolgozását a közhiteles országos barlangnyilvántartás részére.
  • Sikerült felállítanunk a Barlangi Mentőszolgálat Dél-magyarországi Területi Egységét, mely óriási jelentőségű lépésnek minősül. Nagyban növeli a barlangi túrázás, kutatás biztonságát és a helyi egyéb ilyen tevékenységeket végző állami és civil szervekkel összefogva katasztrófahelyzetekben is nagy segítséget nyújt.
  • 2003-ban sikerült megnyitnunk az idegenforgalom számára a nem kiépített Trió- és Szuadó-barlangokat.
  • 1998 óta működtetjük a Természet- és Környezetvédelmi Nevelés Programunkat Hátrányos Helyzetű Gyermekek Számára, illetve Közép és Általános Iskolás Gyerekek számára. Az évek során kb. 1500 állami gondoskodásban és rendezett családi háttérben élő gyerek vett részt kirándulásainkon, föld alatti földrajzóráinkon, táborainkban.
  • 2005 folyamán sikerült elindítani egy erdei iskola programot óvodás és általános iskolás gyerekek számára Orfű területén, melynek alapját a földalatti világ megismerése és a környezetvédelmi problémák megoldása képezi.