Mecsek Háza - Rólunk - Szállás és programok

Miért éppen a Mecsek Háza?

Látogass el hozzánk és érezd, milyen az a hajnal, amikor az erdő szélén álló házunkból kitekintesz az előttünk elterülő hatalmas rétre, és látod amint a túloldalon a Balázs-hegyet bearanyozza a felkelő nap. Túrázz velünk, fedezd fel az extrém overallos barlangtúrán, hogy milyen a beton nélküli föld alatti világ, és ámulj a kristály és cseppkőcsodákon.  Túrázz velük a felszínen is: lenyűgöző szurdokban, gyönyörű panorámájú erdőben, kalandos éjszakai túrán, vagy éppen botanikai kincseket kereső utakon.

Bográcsozz nálunk, süss szalonnát alkonyatkor, amikor csak az erdő nesze vesz körül, hiszen nincsenek szomszédok, akiket zavarna a jókedvű társaságod!

Hallgasd ősszel a teraszról a szarvasbőgés varázslatos hangjait!

Sétálj az erdőben a Mecsek Háza mellett csordogáló patak mentén, az égerláp erdőben a pallósoron kiépített  túraútvonalon!

Tapasztald meg, éld át nálunk a Mecsek és a négy tó ölelte Orfű település varázslatos hangulatát!

Mert az élet túl rövid ahhoz, hogy csak a számítógép előtt ülj! 

Bővebben rólunk: 

A Mecsekben, Orfű egyik legszebb részén található a Mecsek Háza, amely központja a Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület barlangkutatói tevékenységének. Innen indulnak az overallos kúszós-mászós  barlangtúráink és természetismereti  programjaink. Ez a bázisa az erdei iskolai programoknak is. A Mecsek Háza közösségi szálláshelyként is üzemel.

Látogasd meg a szállás menüpontot, ahol árakat és fotókat is láthatsz a szobáinkról és az apartmanról!

A Mecsek Háza Egyesület üzemelteti  a házat és szervezi a felszíni- és a barlangtúrákat. Keress bátran minket, mi nem ismerjük a lehetetlent!

Tevékenységünk a Mecsekben

A Szegedi Karszt- és Barlangkutató Egyesület az 1990-es években alakult meg. Kutatási területéül a Nyugat-Mecseket választotta, így lett a kutatóbázisa Orfűn. Az egyesületet a szegedi egyetem geológus hallgatói közül néhányan alapították, akikhez  azóta sokan – hobbi barlangászok és természettudományokban jártas szakemberek – is csatlakoztak. Számos barlangot tártunk fel, kutattunk, és látogattunk meg az elmúlt évtizedekben. Képeztük magunkat, egyesületünk tagjait, hogy a barlangok csodálatos világának kutatása, felkutatása mellett, be tudjuk mutatni ezeket a föld alatti csodákat másoknak is. Szakembereink kalauzolásával overallos barlangtúrák keretében fedezheted fel a Trió és a Szuadó barlangokat!

A Mecsek Háza története

Kezdetben mindössze csak egy pici kutatóház állt a mai Mecsek Háza helyén. E helyett a 2000-es évek elején felépítettük a mai barlang- és természetturisztikai központunkat. Itt találhatók az overallos barlangtúrákhoz kellő felszerelések, innen indulnak a túrák. Van egy nagy közösségi terünk az épületben,  az épület felső szintjei pedig szép és korszerű szálláshelyül szolgálnak.

A Mecsek Háza működtetésére létrehoztuk a Mecsek Háza Egyesületet, amely a szállásfoglalásokkal, a barlangtúrák vezetésével és egyéb programok szervezésével foglalkozik.

Gyere és tesztelt a szolgáltatásainkat!

A házat a SZKBE építtette, Orfű belterületén. A Mecsek Háza Orfű déli részén, “régi” Orfű ÉK-i szegletében épült. A Vízfő-forrástól alig 100 méterre, turista utak találkozásánál található.

Az Orfűi üdülőterület fekvése igen kedvező. A legközelebbi nagyvárostól, Pécstől mindössze 16 km távolságra található, de Komlótól is csak 20 km választja el. Mindkét város felől könnyen megközelíthető Mecseken átvezető műutakon, ill. az erdei turistautakon egyaránt.

A turistautak mind a gyalogos, mind pedig a kerékpáros kirándulók által kedveltek, hiszen kellemes, látványos természeti környezetben húzódnak. Az autóval érkezők számára is kikapcsolódást jelent a mindkét oldalon erdővel szegélyezett úton haladni.

A térség számos geológiai, hidrogeológiai, ill. egyéb természeti érdekességgel, ritkasággal rendelkezik, köztük három olyan értékkel is, amely természetvédelem alá esik.

Az egyik ilyen az Orfűi völgy legbővebb vizű karsztforrása a Vízfő forrás, amely az Orfűi tótól délkeletre tör a felszínre, és a Mecsek házától mindössze 150 méterre található. Az ivóvíz minőségű karsztvizet szolgáltató, nagy vízhozamú forrás a tórendszer egyik legfőbb táplálója, a tavak ökológiai egyensúlyának fenntartásához szükséges vízmennyiség legfőbb bázisa.

Az épület alpesi jellegű, a tájból kiemelkedő, abba mégis harmonikusan belesimuló. Rendezett környezete magában foglalja a mögötte elterülő erdőt, az előtte nyíló tágas rétet, valamint a lábainál fakadó Pécsi barlangkutatók forrását.

Az épületből egy kis séta után elérhető a Vízfő-forrás barlangja. A Mecsek háza szerves része a Malom-múzeumból, a Vízfő-barlangból és a Sárkány-szakadékból, álló turisztikai látványparknak, illetve tanösvénynek. A Vízfő-barlang az országban egyedülálló módon nem csak a barlang természeti értékeinek bemutatására, hanem egy egyedülálló ipartörténeti kiállításnak is otthont adhat.

Az Orfű térségében található, idegenforgalomi hasznosítás számára is megnyitott barlangokba (Trió-, Szuadó-barlang) a kalandtúra első színterét képezné a ház. A turisták megfelelő méretű, barlangászathoz szükséges felszerelésének a kiválasztásán túl, egy rövid összefoglalót hallhatnak itt a barlangok kialakulásáról, fotókiállítások, poszterek segítségével pedig megismerkedhetnek a Mecsek barlangvilágával, földalatti formáival. A kalandtúra végén szintén a barlangkutató bázisra érkezünk, ahol lehetősége van a turistáknak tisztálkodni, megpihenni és felfrissülni.

 • Eddigi eredményként megemlíthető mintegy 1000 méternyi új barlangszakasz feltárására a Mecsek hegységben. E feltárások jelentősége óriási, hiszen ezekkel elérhető közelségbe került a Vízfőhöz tartozó mintegy 6-8 Km barlangrendszer feltárásának lehetősége.
 • Szervezeti oldalról az elmúlt évtized eredménye az volt, hogy egy olyan ütőképes kutatógárdát sikerült kialakítani, amely megfelelő források esetén magas színvonalú kivitelezője lehet szinte mindenféle barlangi munkának, akár országos jelentőségű feltárásnak.
 • Ezen kívül 2000-2004 között sikerült elkészítenünk a Mecsek összes barlangjának (246) számbavételét és komplex feldolgozását a közhiteles országos barlangnyilvántartás részére.
 • Sikerült felállítanunk a Barlangi Mentőszolgálat Dél-magyarországi Területi Egységét, mely óriási jelentőségű lépésnek minősül. Nagyban növeli a barlangi túrázás, kutatás biztonságát és a helyi egyéb ilyen tevékenységeket végző állami és civil szervekkel összefogva katasztrófahelyzetekben is nagy segítséget nyújt.
 • 2003-ban sikerült megnyitnunk az idegenforgalom számára a nem kiépített Trió- és Szuadó-barlangokat.
 • 1998 óta működtetjük a Természet- és Környezetvédelmi Nevelés Programunkat Hátrányos Helyzetű Gyermekek Számára, illetve Közép és Általános Iskolás Gyerekek számára. Az évek során kb. 1500 állami gondoskodásban és rendezett családi háttérben élő gyerek vett részt kirándulásainkon, föld alatti földrajzóráinkon, táborainkban.
 • 2005 folyamán sikerült elindítani egy erdei iskola programot óvodás és általános iskolás gyerekek számára Orfű területén, melynek alapját a földalatti világ megismerése és a környezetvédelmi problémák megoldása képezi.

Mecsek Háza

7677 Orfű, Barlangkutató utca 1.

Adószám: 18033067-1-02

1. A PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT CÉLJA

A Mecsek Háza Egyesület által üzemeltetett Mecsek Háza vendégei panaszkezelési igényeinek magasabb szintű kielégítése és hatékony kezelése érdekében alakította ki az alábbi szabályzatot.

2. A SZABÁLYZAT ALAPELVEI

 • • A panaszok teljes körű kivizsgálásának és megválaszolásának elve:

A Mecsek Háza Egyesület számára a legfontosabb, hogy vendégei mindig elégedettek az igénybe vett szolgáltatással. Ennek céljából  a panaszaikat teljes körűen, egyenlő eljárás keretében ki kell vizsgálni, mely vizsgálat fontos információkat és tanulságokat eredményezhet számunka. Egyesületünk a panaszkivizsgálást követően kötelezi magát, hogy olyan választ ad, melyben részletesen kitér a panasz teljes körű kivizsgálásának eredményére, a panasz javasolt rendezésére, megoldására vonatkozó intézkedésekre, illetve a panasz elutasítása esetén az elutasítás indokára. Ezen felül a panaszos tájékoztatást kap arról, hogy panaszával mely hatósághoz fordulhat.

3. A SZABÁLYZAT HATÁLYA

 • • Személyi hatály

Jelen szabályzat hatálya kiterjed a panzióban dolgozó minden munkatársa, akik kötelesek megismerni jelen szabályzat rendelkezéseit és azok betartásáért személyes felelősséggel tartoznak.

 • • Tárgyi hatálya

A szabályzat hatálya a panaszok bejelentésével kapcsolatos panaszkezelési tevékenységre terjed ki. Jelen szabályzat nem terjed ki a panasznak nem minősülő bejelentések kezelésére.

4. RÉSZLETES RENDELKEZÉSEK

 • • A panasz

A panasz a Mecsek Háza szolgáltatásával, vagy mulasztásával szemben felmerülő minden olyan kifogás, melynek rendezésére a panaszos egyértelműen és kifejezetten a Mecsek Háza üzemeltetői eljárását kéri. Kérjük ügyfeleinket, hogy kifogásaikat közvetlenül a Mecsek Házában vagy a honlapunkon eltüntetett elérhetőségeinken jelentsék be.

Nem minősül panasznak, ha az ügyfél a Mecsek Házától általános tájékoztatást, véleményt, vagy állásfoglalást igényel.

 • • A panaszos:

Panaszos lehet minden olyan, a fogyasztóvédelemről szóló 1997. évi CLV törvény alapján fogyasztónak minősülő személy, aki a Mecsek Háza szolgáltatásait igénybe vette, vagy információszerzési szándékkal kereste fel honlapját, Facebook oldalát, illetve nézte, olvasta, hallotta bármely hirdetését.

 • • A panasz bejelentésének módja és helyei:

– szóbeli panasz
– írásbeli panasz
– panaszkezelési határidők
– személyesen, címünk 7677 Orfű, Barlangkutató utca 1.
– telefonon keresztül a +36-30 -848-5991-os telefonszámon
– postai úton 7677 Orfű, Barlangkutató utca 1.
• elektronikus levélben (info@mecsekhaza.hu)
• a helyszenen a vásárlók könyvébe tett írásbeli panasszal ( 7677 Orfű, Barlangkutató utca 1.)

Az írásbeli panaszokat a Mecsek Háza Egyesület a jogszabályban előírt 30 napon belül érdemben megválaszolja. Írásbeli panaszként kezeljük a fenti elérhetőségre küldött leveleket is. A Mecsek Házban a panaszos számára mind a vásárlók könyvébe, mind más formátumban leadott írásbeli kifogásokat is panaszként kezelünk.

A szóbeli panaszokat a Mecsek Háza azonnal megvizsgálja és lehetőség szerint helyben, a vizsgálatot követően azonnal meg is oldja, s amennyiben ez nem lehetséges, akkor a szóbeli panaszról jegyzőkönyvet vesz fel. A jegyzőkönyvet lehetőség szerint a panaszos egyetértése mellett véglegesíti és egy példányát a panaszosnak átadja. Amennyiben ez utóbbi nem lehetséges, akkor a jegyzőkönyvet legkésőbb a szóbeli panaszra adott válasszal egy időben küldi ki – legkésőbb a panasz beérkezésétől számított 30. napon.

A jegyzőkönyv felvételekor a Mecsek Háza legalább az alábbi adatokat rögzíti:

– a vendég (panaszos) neve, lakcíme,
– a panasz előterjesztésének helye, ideje, módja,
– a panasz részletes leírása, a panaszos által bemutatott iratok, dokumentumok és egyéb bizonyítékok jegyzéke,
– a vállalkozás nyilatkozata a panasszal kapcsolatos álláspontjáról, amennyiben a panasz azonnali kivizsgálása lehetséges,
– a jegyzőkönyvet felvevő személy és – telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz kivételével – a panaszos aláírása,
– a jegyzőkönyv felvételének helye, ideje,
– telefonon vagy egyéb elektronikus hírközlési szolgáltatás felhasználásával közölt szóbeli panasz esetén a panasz egyedi azonosítószáma.

 • • A panasz kezelése

A Mecsek Háza minden panaszt nyilvántartásba vesz, különös figyelmet fordítva a személyes adatok védelmére. A bekért személyes adatok kizárólag az azonosítás célját szolgálják, ezen kívül nem szolgálhatnak egyéb adatgyűjtési célt.

A panaszt benyújtó ügyfél adatait az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII törvény rendelkezéseinek megfelelően kell kezelni.

A panaszkezelés folyamán az ügyféltől kérhető adatok:

– neve
– lakcíme, székhelye, levelezési címe
– telefonszáma
– értesítés módja
– panasszal érintett szolgáltatás
– panasz leírása, oka
– panaszos igénye
– a panasz kivizsgálásához szükséges dokumentumok másolata
– meghatalmazott ügyfél esetén érvényes meghatalmazás
– minden egyéb adat vagy körülmény ismertetése, amely a panasz kivizsgálásához szükséges lehet

Az ügyfél fent felsorolt személyes adataira a beazonosíthatóság és a hatékony ügykezelés miatt van szükség.

A panasz kivizsgálása térítésmentes! A panasz kivizsgálása az összes ide vonatkozó körülmény figyelembevételével történik. A panasz ügyintézésének nyelve magyar.

Minőségi kifogással kapcsolatos panaszügyekben minden esetben ki kell tölteni a „Jegyzőkönyv a fogyasztó minőségi kifogásairól” nevű nyomtatványt, függetlenül attól, hogy a panasz írásbeli vagy szóbeli. A jegyzőkönyv tartalmát a 19/2014 (V.29.) NGM rendelet szabályozza.

– A panaszkezeléssel kapcsolatos döntés közlése:

A Mecsek Háza a panaszügyben hozott érdemi döntését pontos, közérthető és egyértelmű indoklással ellátva és azt írásba foglalva továbbítja a panaszos részére. Ha az érdemi döntést közlő irat jogszabályra hivatkozik, a jogszabályhely megjelölése mellett annak érdemi rendelkezését is ismertetni kell.

A panasz elutasítása, vagy a panasz kivizsgálására előírt 30 napos törvényi válaszadási határidő eredménytelen eltelte esetén az ügyfél az alább feltüntetett testületekhez illetve hatóságokhoz fordulhat.

– Panaszkezeléssel kapcsolatos ügyintézési felelősségi körök:

A Mecsek Háza a panaszkezelési rendszeréből és folyamataiból adódóan az alábbi személyek jogosultak a panaszkezeléssel érdemben foglalkozni:

Beregi-Nagy Edit – Mecsek Háza Egyesület elnöke

 • • A vásárló további jogérvényesítési lehetőségei

A panasz elutasítása, vagy a panasz kivizsgálására előírt 30 napos törvényi válaszadási határidő eredménytelen eltelte esetén az ügyfél a következő testületekhez, hatóságokhoz fordulhat:

A területileg illetékes Békéltető Testületek, amelyketől ingyenes eljárás igényelhető. Az eljárás megindítására a fogyasztónak minősülő ügyfélnek a fogyasztó lakhelye, vagy a szolgáltatás kötelezettje tevékenységének helye szerinti illetékes megyei kereskedelmi kamara mellett működő Békéltető Testület elérhetőségein lehet eljárást kezdeményeznie. A megyei szervezetek listáját elérheti többek között a www.bekeltetes.hu oldalon. Az ehhez hasonló ügyekben a fogyasztónak lehetősége van bírósághoz fordulni, például amennyiben a békéltetés nem hozott számára megfelelő eredményt.

Amennyiben a Mecsek Háza a panaszkezelés során megsértette a fogyasztó számára biztosított jogszabályokat (így többek között nem adott időben, vagy érdemben választ az írásban vagy szóban közölt panaszra, megtévesztette a fogyasztót, esetleg más, a fogyasztóvédelemmel összefüggő jogszabálysértést követett el), a fogyasztó a lakóhelye szerint illetékes járási hivatalhoz fordulhat. A járási hivatalok elérhetősége: http://jarasinfo.gov.hu

 • • A panaszok nyilvántartása:

A Mecsek Háza a beérkezett panaszokat egységes elvek szerint tartja nyilván. A nyilvántartás úgy lett kialakítva, hogy a válaszadás dátuma abból egyértelműen megállapítható legyen. A nyilvántartás alkalmas a panasz okát képező tényeket feltárni, azonosítani, a feltárt tényeket, eseményeket korrigálni és összefoglalni. A Mecsek Háza az írásban érkezett panaszokat jól beazonosítható és visszakereshető módon tárolja az alábbi határidőig:

– vásárlók könyvébe történő bejegyzés esetén 5 évig
– elektronikus levél esetén a panaszbejelentés idejét, tárgyát, válaszadás idejét 5 évig
– postai levél esetén 5 évig

5. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

 • • Hatálybalépés:

A szabályzat rendelkezéseit ezen időponttól kezdve, visszavonásig kell alkalmazni.

Orfű, 2022.01.01.