Osztálykirándulás

Ács-Kovács Milán

RÖVIDEN ORFŰRŐL

Orfű község Baranya megyében, Pécstől mintegy 14 km-re észak-északnyugati irányban, a Mecsek hegyhát közepén helyezkedik el. A legfőbb vonzereje a hatvanas, illetve hetvenes évek során megépített négy mesterséges tó, név szerint az Orfűi, a Pécsi-, a Herman Ottó- és a Kovácsszénájai-tó. Az első kettő turisztikai jellegű, míg a Herman Ottó-tó és a Kovácsszénájai-tó inkább tájvédelmi jellegű: fürdeni nem, csak horgászni lehet benne. A Pécsi-tó nyugati oldalán helyezkedik el az Orfűi Aquapark, amely remek kikapcsolódást nyújt az egész családnak.

A település nevezetességei az évszázadokkal ezelőtt létesült malmok, a Vízfő-forrás, ahol tanösvény is található. Kivételes néprajzi gyűjteménnyel rendelkezik a Kemencés Udvar és Tájház. 2017-ben az év turisztikai atrakciójának megválasztott Medvehagyma Ház, mely a Pécsi-tó partján áll. Az üdülővendégek szórakozását, kikapcsolódását és pihenését szabadvízi és kiépített strandok, sportpályák, lovardák, illetve a tavakon horgászati, kajakozási, vitorlázási és csónakázási lehetőség szolgálja. A település körüli erdőkben számos turista út, kerékpár út is található.

Minden évben megrendezésre kerülő nagyszabású rendezvény a Fishing on Orfű fesztivál, amely egy könnyűzenei fesztivál. Az először 2008-ban megrendezésre kerülő rendezvény nevét a pécsi Kiscsillag együttes kislemezének címéről, illetve a korongon található azonos című szerzeményről kapta. 

Az Orfűi Lovasnapok, díjugrató versenyek, öttusa és a régi időket idéző vadászlovaglások emelik ki Orfűt Baranyában a lovassportok központjává. Továbbá otthon érezhetik magukat a vadászat és a kirándulás szerelmesei is.

A természet és az adrenalin szerelmeseinek lehetőség nyílik a Mecsek egyedülálló barlangrendszerében való kalandtúrázásra. Orfűn több fokozottan védett barlang található, ezek közül a Trió- és a Szuadó-barlang rendszeresen, a Vízfő-forrásbarlang rendezvényeink idején látogatható.

PROGRAMKÍNÁLATUNK OSZTÁLyKIRÁNDULÁSRA, ERSEI ISKOLÁRA

Mecsek Háza megközelítése Pécsről