Az idén már COVID korlátozás nélkül! - Mecsek Háza

Az idén már COVID korlátozás nélkül!

A COVID-19 járvány kényszerszünete és a létszámkorlátozott rendezvények  után az idén már korlátok nélkül  tervezzük megrendezni a  IX. Nagy Orfűi Szalonna- és Kolbászfesztivált. Pécs környékének egyik legnagyobb, több ezer látogatót vonzó gasztronómiai rendezvényét, november első szombatján, vagyis 2022.11.05-én rendezzük meg.

Miért a legkülönlegesebb gasztro-fesztivál? 

A pontosan 10 évvel ezelőtt útjára indított fesztivál (egy év kimaradt a COVID-19 pandémia miatt)  egyedülálló a hazai gasztronómiai események területén. Az ínyenckedni vágyó vendégek nem a fesztiválozó büfék, éttermek kínálatával találkozhatnak, hanem helyi, vagy környékbéli baráti társaságok,  munkahelyi közösségek, családok, civil szervezetek, vagy az ország távolabbi tájairól érkező csapatok által készített disznótoros finomságokat ízlelhetik meg. Így a tájjellegű, vagy éppen titkos családi receptek alapján készül a hurka, a kolbász, az abált szalonna, a töpörtyű, a pecsenye és a pörkölt. A fesztiválra érkezők valóban megtapasztalhatnák az “ahány ház, annyi szokás”-t a disznótoros kínálatban.

5 óra elég a csodára?

A fesztivál napjának reggelén, a 7 órakor átvett fél sertéseket dolgozzák fel a csapatok és abból készítenek 12-13 órára a nagyközönség számára kóstolótálakat!  A látogatók pedig kóstolójegyek megváltásával ínyenckedhetnek a csapatok remekműveiből. Akár végig is ehetik a csapatok kínálatát, sőt a kulisszatitkokra is fény derülhet!

Miért éppen a Mecsek Háza

Egyedi a fesztivál a tekintetben is, hogy a szervező a Mecsek Háza Egyesület, az egyik legkülönlegesebb turisztikai szolgáltatást nyújtja az országban és Pécs környékén: extrém overallos barlangtúrát szervez és vezet az Orfű melletti  kiépítetlen Trió-barlangban, amelynek jelentős részét a csapatuk tagjai fedezték fel és tettek látogathatóvá a nagyközönségnek is.  Évente sok száz látogató érkezik ide diákcsoporttal, családdal vagy csapatépítő munkahelyi közösséggel. Az egyesület lelkes önkéntes tagjainak eredménye a “barlangos tevékenység”, a Mecsek Házának karbantartása, és cseppnyi gárdával üzemelteti a barlangturisztikai központot Orfűn. Tagjai a többi között geológusokból, természetvédelmi szakemberekből, egyetemi tanárokból áll.

Hogy lesz egy kósza ötletből többezres fesztivál?

A Nagy Orfűi Szalonna- és Kolbászfesztivál azért is kuriózum, mert egy kósza ötlet vált valóra, amikor az egyesületünk az első alkalommal megrendezte, ám  olyan sikere lett, hogy kihagyhatatlan programmá és egyfajta nyári-őszi szezonzáró rendezvénnyé vált az idegenforgalmáról nevezetes Orfűn.

Még lehet nevezni csapatként! A fődíj a Mecsek Házában max. 20 fő részére egy hétvége eltöltése.  

Várjuk a helyi kézművesek, kézműves termékek árusainak jelentkezését a orfuiszalonnafeszt@gmail.com   mail címre!
Megosztás