Gyere szarvasbőgést hallgatni a Mecsek Házához!

Picture of Beregi-Nagy Edit

Szeptember második hetétől szinte minden éjjel „nagyüzemben dübörög” a Mecsek Háza környékén a szarvasok párzási időszakát fémjelző szarvasbőgés. A nálunk megszálló, vagy nálunk éjjel piknikező vendégek garantáltan élvezhetik ezt a páratlan természeti csodát! Leggyakrabban és legnagyobb intenzitással éjjel 10 és hajnali 2 óra között, majd a hajnali órákban hallható a sötét csendbe hirtelen belerobbanó, mély, öblös hangon szóló és időnként szaggatottá váló szarvasbőgés.

Fotó: Pixabay

A szarvasbőgést, amely a szarvasok párosodási időszakának a neve egyben, a szaporodásra készen álló szarvas tehenek által kibocsátott illatanyag indítja be. A bikák viselkedése ennek hatására jelentősen megváltozik, hetekig párzási mámorban bőgnek és gyakrabban figyelhetjük meg őket erdőszéleken, tisztásokon.

A természetszeretőknek is kitüntetett, varázslatos időszak ez. Lenyűgöző hallani az erdő felől felzendülő bőgést és várni, hogy néhány másodperc múlva kontrázzon egy másik szarvasbika. Általában a néhány perces intenzív szakaszt néhány perces csend követ, majd egy picit más irányból, közelebbről, vagy távolabbról újból felbődülnek a felajzott bikák.

A szarvasbőgés hangja is igen változatos. Van olyan szólam, amely a riválisoknak szól és van olyan, amellyel a teheneknek szeretnének imponálni,

hovatovább nászra invitálni. A tehenek számára valószínűen a meggyőzést is szolgálja a bőgő bikák hangja.  Azt az üzenetet közvetítheti számukra, hogy a hangot követve életerős utódokat biztosító apaállatra találnak.

A párzási időszakban kiadott hang ugyanakkor a rivális hímek elrettentését szolgálja. A szarvasbikákra pedig komoly kihívás vár ebben az időszakban. Egyrészt az idősebb, domináns hímek igyekeznek megőrizni ezt a szerepüket. A fiatalok pedig iparkodnak a párzási extázis és a hormonok által vezetve kiütni a nyeregből az alfa hímeket. Előbb hanggal, majd akár fizikailag is megmérkőznek egymással a bikák. A küzdelem azonban nem életre-halálra szóló, sőt még a sérüléseket is próbálják elkerülni. Optimális esetben az agancs szerkezete se azt szolgálja, hogy megsebesítsék egymást, inkább csak „birkóznak” egymással a riválisok. Érdekesség, hogy vadászok többször is megfigyelték, hogy míg a megtermett bikák viaskodnak egymással a közelben lévő tehenekből álló háremhez odasomfordál egy szerényebb méretekkel rendelkező bika, amely könnyen sikerrel is járhat.

A domináns bikák hihetetlen teljesítményre is képesek ebben az időszakban: többtucat tehénnel is párosodhatnak egyetlen nap leforgása alatt.

A szarvasok életében a szaporodási időszak alatt az ösztönök vezérelte viselkedés sok mindent felülír.  Alábbhagy az óvatosságuk, rejtőzködésük, szinte bambán közlekednek az autóutak mentén. A biztonságukat szolgáló figyelmük is lanyhul. E miatt gyakran találkozhatnak velük az éjjel autóval utazók, amint bizonytalanul állnak az árok és az út találkozásánál. Gyakoribban a vadgázolásos belesetek is ennek okán.

Ha szeretnél szarvasbőgést hallgatni a Mecsek Házánál keress minket!