Mecsek Háza - Programok - Szállás és programok

Overallos barlangtúrák

Trió-Barlang, Szuadó-barlang

Extrém kalandtúra a kiépítettlen Trió-barlangban: 

Útvonal: Mecsek Háza – Szuadó-völgy  – Trió-barlang, majd vissza a Mecsek Házához.

Időtartam: 4-4.5 óra/ csoport  (ha 2-3 csoportban ereszkedünk le a barlangba, akkor 5-5.5 órás összesen a túra).

Túra jellege: 

A túra során ovarallban gumicsizmában, kobakot viselve és fejlámpáinkkal világítva járjuk be a Mecsek Házától 2,5 km-re nyíló Trió-barlangot. A barlang jellege, víznyelő barlang, ezért  lefelé haladunk benne a víz útját követve. A barlangban nem halad aktív patak, nem veszélyezteti benne a közlekedést a csapadékos időjárás ( kivéve az extrém, hetekig tartó szakadó esős időszakokat, vagy hatalmas hóolvadás utáni időszakot. Utoljára ilyen 2010-ben volt télen. ).

Túraleírás: 

A barlangba 30 méter hosszú szűkületen keresztül mászunk be, (Csúszda, Ablak, Liftakna) ahová azonban az akár 190 cm magas, 110 kg-os túrázóink is beférnek! A barlang mélyebben lévő termeiben acéllétrákon ereszkedünk le. Bemutatjuk a barlang képződésének folyamatát, cseppkőképződményeit, lakóit. Beszélünk a barlangok kialakulásáról, a Mecsek hegységről, a denevérekről. Megnézzük a barlangban a Mecsek regyik legnagyobb cseppkőképződményét is.

A barlang középső szakasza tágas, aknákkal színesített járat, csodálatos cseppkőképződményekkel (Rétes-terem, Búbos-kemence, Zászló, Tamás-akna). Itt beépített létrák segítik a közlekedést. Az első aknában található Búbos-kemence és a felette csüngő cseppkőzászló a Mecsek egyik legnagyobb cseppkőképződmény formációja.

A Trió-barlang harmadik harmada ismételten szűkebb, helyenként hasadék jellegű járat kisebb termekkel tagolva (Vizes-ág, Agyagos-ág), amelynek cseppkőlefolyásai gyönyörű szín- és formagazdagsággal hívják fel magukra a figyelmet.

A barlang átlagos fizikai kondícióban lévőknek teljesíthető! A túrán 6 éves kortól lehet részt venni. Felső korhatár nincs!  (99-éves korig ajánljuk.)

A túra díja: 6500 Ft/fő,    16 főtől 6100 Ft/fő

a díj ellenében a túravezetés mellett a felszerelést is biztosítjuk (overall, gumicsizma, kobak, fejlámpa) A túrák minimum 8 fővel indulnak! Minimum 8 fős csoportoknak egyedi időpontban is indítunk túrát!

Ha  fotózással szeretnéd: túradíj + 1500 Ft/ fő/3 db akciófotó a barlangban

Foglalható Trió-barlangtúra időpontok 2022-ben:

szeptember 17. : 10 óra

A túrák indulási időpontja a regisztrált résztvevőkkel való egyeztetés után 1-2 órával módosulhat!

Regisztrációhttps://www.mecsekhaza.hu/barlangtura/

vagy telefonálj: 06-30-848-5991

Extrém kalandtúra a kiépítettlen Szuadó-barlangban: 

Ezt a túrát csak barlangjárási tapasztalattal rendelkezők részére indítjuk, mivel nagyobb nehézségi fokú, mint a Trió-barlang.

Útvonal: Mecsek Háza – Szuadó-völgy  – Szuadó-barlang, majd vissza a Mecsek Házához.

Időtartam: 4.5 óra/ csoport

Túra jellege: 

A barlang felső szakaszát szűk, kúszós járatok jellemzik (Postaláda, Gatyaszaggató, Csobogás-terem, Gumós, Cseppköves-terem) majd egy tágasabb járat következik, apró patakkal, kis kanyonban zubogó vízeséssel, erősen erodált, csipkézett sziklaképződményekkel (Álló-terem, Sára-forrás, Sára-vízesés, Mese-kanyon, Kezes-lábas).

Foglalható időpont a Szaudó-barlangba: 

2022.  szeptember 17. : 10 óra

A túrák minimum 8 fővel indulnak! A túrák indulási időpontja a regisztrált résztvevőkkel való egyeztetés után 1-2 órával módosulhat!

Díj: 8500 Ft/fő/túra

Ha  fotózással szeretnéd: túradíj + 1500 Ft/ fő/3 db akciófotó a barlangban

Extrém barlangtúrák

Túrázz velünk kiépítetlen barlangokban, ahol felfedezőnek érezheted magad, kipróbálhatod, hogy milyen átbújni a föld alatti hasadékokon, megtapasztalhatod, hogy milyen elbűvölő cseppkövekkel ékesített termeket rejt a föld mélye!  Kalandra fel, életed felejthetetlen élménye vár!   

A barlang a Mecsek-hegység egyik legjelentősebb víznyelőbarlangja. Hatodik leghosszabb (240 m), és harmadik legmélyebb (55 m) barlang a térségben. Kutatását 1997-ben kezdtük meg.

A Trió-barlang legfőbb vonzereje a változatossága. Szűk kúszodák, tágas aknák, széles folyosók, hasadékok, kürtők megannyi variációja fellelhető benne.

A barlang első harmada szűk, kúszós, de igen izgalmas szakasz (Csúszda, Ablak, Liftakna).

A második, középső szakasz tágas, aknákkal színesített járat, csodálatos cseppkőképződményekkel (Rétes-terem, Búbos-kemence, Zászló, Tamás-akna). Itt beépített létrák segítik a közlekedést. Az első aknában található Búbos-kemence és a felette csüngő cseppkőzászló a Mecsek egyik legnagyobb cseppkőképződmény formációja.

A Trió-barlang harmadik harmada ismételten szűkebb, helyenként hasadék jellegű járat kisebb termekkel tagolva (Vizes-ág, Agyagos-ág). A Nagyköves-terem és az Agyagos-ág 1-es és 2-es kistermeinek cseppkőlefolyásai gyönyörű szín- és formagazdagsággal hívják fel magukra a figyelmet.

A figyelmes szemlélő a cseppkőkérgeken apró mikrotettarátákat is megfigyelhet. Külön kuriózumot jelentenek a Trió-barlang oldalfalán kipreparálódott puha agyagos márgarétegek.

Ezt a túrát csak barlangjárási tapasztalattal rendelkezők részére indítjuk, mivel nagyobb nehézségi fokú, mint a Trió-barlang.

A barlang a Mecsek-hegység hetedik leghosszabb (230 m), és negyedik legmélyebb (54 m) barlangja. Felfedezése 1994. december 3-án történt, amikor is kb. 20 m hosszúságban sikerült az eldugult víznyelőt kitisztítani. 1995 nyarára már a feltárt hosszúság 145 m-re nőtt a Nagy-akna elérésével.

A 15 m-es akna alján lévő 6-7 m vastag agyagos törmelék több évre visszavetette a feltáró kutatást, így csak 2000 nyarán sikerült azt áttörni. Újabb sikereket 2006 tavaszán értünk el egy 62 m-es cseppköves, patakos ág feltárásával.

A barlang felső szakaszát szűk, kúszós járatok jellemzik (Postaláda, Gatyaszaggató, Csobogás-terem, Gumós, Cseppköves-terem)

A Nagyomlástól tágasabb járat következik, apró patakkal, kis kanyonban zubogó vízeséssel, erősen erodált, csipkézett sziklaképződményekkel (Álló-terem, Sára-forrás, Sára-vízesés, Mese-kanyon, Kezes-lábas).

A barlang legmonumentálisabb része a Nagy-akna. A barlang további, mintegy 100 m-es szakasza patakos, szűk járat. Jelenleg feltárás alatt. Értékei miatt a Szuadó-barlang fokozottan védett.

Barlangok jellemzői:

 • A barlangok nem kiépítettek
 • Az út helyenként sáros, néhol kúszni-mászni kell
 • A túra hossza felszínen 2,5 km, barlangban 200 m
 • Időtartam: kb. 4 óra, (45 perc séta a felszínen a barlangig, majd kb 1-1,5 óra a barlangban)
 • A barlangi levegő hőmérséklete 9-10 C°

A barlangi túra feltételei:

 • Öltözet: Mi adunk overallt, kobakot, fejlámpát és gumicsizmát (amiknek a bérlése benne van a túra árában). Kérjük, hozzanak magukkal az overall alá egy kényelmes nadrágot, pulóvert és esetleg egy vastagabb zoknit. A ruha sáros, nedves lesz, olyan felszerelést kell hozni amit tényleg nem sajnál az ember
 • Világítás: az egyesület által biztosított sisakra szerelt lámpával
 • Résztvevők száma: min. 4 fő
 • Korhatár: Trió-barlang min. 6 év

A barlangi túra feltételei:

 1. A kalandtúra során meglátogatható barlang nem kiépített és nem kivilágított. Kúszva-mászva, és acél létrákon haladva lehet benne közlekedni.
 2. Ruházat: a túrára hozni kell meleg aláöltözetet (a barlangban 9-10 0C a hőmérséklet egész évben), pl kényelmes nadrágot, pulóvert és zoknit!
 3. Felszerelés: védő sisakot, fejlámpát, gumicsizmát és barlangászoverallt biztosítunk. (Ha van saját gumicsizma, azt érdemes elhozni!!!)
 4. Résztvevők száma: min. 8 fő, optimálisan  10 fő van egy csoportban.  Igény esetén több csoportot is tudunk indítani.
 5. Korhatár: min. 6 év.
 6. A barlangtúrát előre meghirdetett időpontokban indítjuk, de egyéni jelentkezéseket is tudunk fogadni egyedi egyeztetést követően.
 7. A túra teljes ideje, mintegy 3,5 óra, ebből 1-1,5  óra a barlangtúra és 35- perc felszíni séta a barlanghoz (vissza is), a barlangtúrát az overállok kitaposásával zárjuk a Mecsek Háza melletti patakban.
 8. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, amelyet a túrára való jelentkezéssel elfogadottnak tekintünk. A túrázók balesetbiztosításának költsége a túra árában benne foglaltatik.
 9. A túrázókat képzett és gyakorlott barlangi túravezetők vezetik.

A túrázók kötelezettségei:

 1. A túrázók kötelesek betartani a túravezető szakmai utasításait a felszíni és a barlangtúra során.
 2. A túrázók kötelesek vigyázni a túráztató (MHE) által biztosított öltözékre (barlangászoverall, kobak, fejlámpa, gumicsizma). A nem rendeltetésszerű használatból származó károkat kötelesek megtéríteni a túrázók.
 3. A kiskorúak a barlangtúrán szülővel (törvényes képviselőjével) együtt, vagy annak írásos engedélyével, illetve tanári engedéllyel vehetnek részt.
 4. Alkohol, drog és egyéb tudatmódosító szerek befolyásoltsága alatt állók a túrán nem vehetnek részt.
 5. Mivel a barlangtúra fokozott fizikai igénybevételt jelent így az túrázó köteles tájékoztatni esetlegesen felmerülő egészségügyi problémáiról, krónikus betegségeiről a túravezetőt.
 6. A barlangba csak a felelős túravezető által engedélyezett tárgyak vihetők be (nem javasolt: ékszer, óra, telefon, fényképezőgép).
 7. A barlangtúrák során a természetvédelmi és közösségi viselkedési szabályokat be kell tartani. Azon látogatókat, akik ezt nem teszik meg azonnal kizárjuk a túrából.
 8. A barlangban a kép- és videófelvételek engedélyhez kötöttek.

Trió-barlang

 • 6.500 Ft/fő  
 • Csoportos kedvezmények:
  11 < 6.100 Ft/fő
 • Túravezetőt, overallt, kobakot, gumicsizmát, lámpát és a biztosítást az ár tartalmazza.
 • A túránkon lehetőség van profi fotók készítésére is a részvevőkről: ennek díja + 1500 Ft/fő. (2 db fotó)

Szuadó-barlang

 • 8.500 Ft/fő
 • Túravezetőt, overallt, kobakot, gumicsízmát, lámpát és a biztosítást az ár tartalmazza

A barlangtúrák díja különböző akciók keretében lehet a listaárnál is kedvezőbb. Egyéni ajánlat kéréshez hívd a 06-30-848-5991 telefonszámot!

Vízfő-forrásház 

A Vízfő-barlang mellett elhelyezkedő ipari műemlék.

A Vízfő-barlang mellett elhelyezkdő ipari műemlék.

A már nem működő forrásház jelenleg nem látogatható, felújítás alatt áll.

Jelenleg felújítás miatt zárva!

Felszíni túrák

A Mecsekbe szervezett túráinkat 8 éves kortól bármilyen korosztály számára bátran ajánljuk.

A Mecsekbe szervezett túráinkat 8 éves kortól bármilyen korosztály számára bátran ajánljuk.

A túrák szakvezetést tartalmaznak, könnyen teljesíthetők. A látnivalókat pihenőkkel, uzsonnaszünettel tarkítjuk. Az ajánlott túraterveket igény szerint módosítjuk. A túrák időtartama lehet fél vagy egész napos.

1-4 óra

 • 14.990 Ft/csoport ( 15 fő)

5-6 óra

 • 18.990 Ft/csoport ( 15 fő)

Éjszakai túra

 • 18.990 Ft/csoport ( 15 fő)

Erdei iskola

Vállaljuk erdei iskola programok lebonyolítását gyermekcsoportok számára.

 A programok forgószínpad szerűen kerülnek megrendezésre.

Programlehetőségek:

 • Mecsek élővilágának bemutatása
 • Mecsek növényeinek bemutatása
 • Geológia, kőzetfelismerés
 • Csomózás (mindenki megismerheti a barlangász csomókat, ill. meg is kötheti)
 • Rekeszépítés
 • Felszíni túra a közelben
 • Erdei kincskeresés
 • Tájékozódás az erdőben (távcső, iránytű, térkép, GPS használattal)

1-2 program esetén 1 990 Ft/fő, de min. 39 990 Ft/ csoport
3-4 program esetén 2 990 Ft/fő, de min. 59 990 Ft/csoport