Mecsek Háza - Barlanglátogatási szabályzat - Szállás és programok

Barlanglátogatási szabályzat

A barlangi túra feltételei:

 1. A kalandtúra során meglátogatható barlang nem kiépített és kivilágított, a tömegturizmus számára kiépített barlangoktól eltérően kúszva-mászva, létrákon haladva lehet benne közlekedni.
 2. Ruházat: a túrára hozni kell meleg aláöltözetet (a barlangban 9-10 0C a hőmérséklet egész évben), tehát egy kényelmes nadrágot, pulóvert és zoknit javasolunk.
 3. Felszerelés: védő sisakot, fejlámpát, gumicsizmát és barlangászoverallt biztosítunk.
 4. Résztvevők száma: min. 4 fő, max: egy csoportban 10 fő. Igény esetén több csoportot is tudunk indítani.
 5. Korhatár: min. 6 év.
 6. A barlangtúrát igény szerinti időpontban indítjuk, e-mailos foglalás esetén a hét bármely napján.
 7. A túra teljes ideje, mintegy 4 óra, ebből 1,5 -2 óra a barlangtúra és 2 óra felszíni séta.
 8. A túrákon mindenki saját felelősségére vesz részt, amelyet a túrára való jelentkezéssel elfogadottnak tekintünk. A túrázók balesetbiztosításának költsége a túra árában benne foglaltatik.
 9. A túrázókat szakképzett és gyakorlott barlangi túravezetők vezetik.

A túrázók kötelezettségei:

 1. A túrázók kötelesek betartani a túravezető szakmai utasításait a felszíni és a barlangtúra során.
 2. A túrázók kötelesek vigyázni a túráztató (MHE) által biztosított öltözékre (barlangászoverall, kobak, fejlámpa, gumicsizma). A nem rendeltetésszerű használatból származó károkat kötelesek megtéríteni a túrázók.
 3. A kiskorúak a barlangtúrán szülővel (törvényes képviselőjével) együtt, vagy annak írásos engedélyével, illetve tanári engedéllyel vehetnek részt.
 4. Alkohol, drog és egyéb tudatmódosító szerek befolyásoltsága alatt állók a túrán nem vehetnek részt.
 5. Mivel a barlangtúra fokozott fizikai igénybevételt jelent így az túrázó köteles tájékoztatni esetlegesen felmerülő egészségügyi problémáiról, krónikus betegségeiről a túravezetőt.
 6. A barlangba csak a felelős túravezető által engedélyezett tárgyak vihetők be (nem javasolt: ékszer, óra, telefon, fényképezőgép).
 7. A barlangtúrák során a természetvédelmi és közösségi viselkedési szabályokat be kell tartani. Azon látogatókat, akik ezt nem teszik meg azonnal kizárjuk a túrából.
 8. A barlangban a kép- és videófelvételek engedélyhez kötöttek, melyeket kérjük bemutatni, amennyiben felvételeket készítenének.