Mecsek Háza - Aktualitások - Szállás és programok

Aktualitások

Ismerd meg a Trió barlangot!

A trió barlangról ITT olvashatsz!

A Vízfő-forrás tanösvény

A tanösvény a Malommúzeum parkolójától indul, mely 1 km múlva ér véget a barlangkutatók forrásánál. A     nemrégiben kialakított tanösvény állomásain megismerkedhetünk a vízimalom, szárazmalom működésével, Vízfő-barlang kialakulásával, annak élővilágával, a Barlangkutatók forrásának élővilágával, a gyepgazdálkodással, és a védett láperdővel. A tanösvényről letérve, 200 méterre található a vízfő forrásház, egy ipartörténeti műemlék, mely idén renováláson esik át, így a 2022-es évtől megújulva várja a forrásház az érdeklődőket, turistákat.
Malommúzeum: A felújított malomárok segítségével újra működésbe hozták az ország egyetlen megmaradt patakmalmát, ami nem csak turistalátványosság, de folyamatosan működik is.
Vízfő-barlang és forrás: A forrás mellett kialakított pihenőhelyen szép környezetben pihenhetünk, étkezhetünk.
Barlangkutatók forrása: A kiépített tanösvényt követően továbbhaladva, átkelve a patakon,  egy nyíltabb területen tanulmányozhatjuk a következő állomást, és annak témáit. A forrás közvetlen szomszédságában található a Mecsek Háza Barlangturisztikai központ. Innen indulnak vezetett barlangtúráink, felszíni/éjszakai túráink illetve erdei iskola programjaink is. Nem csak turisztikai látványosság, hanem egyben szálláshely is vagyunk.
Égerliget Vízfő-patak: A réten átvezető úton haladva, majd a falu előtt visszakanyarodva a malom felé az utolsó, állomást érjük el, amely a védett égeres-láperdőt mutatja be.

VIII. Nagy Orfűi Szalonna és Kolbász Fesztivál

2021.11.20. Szombat 10-17h

Minden hasznos információ a fesztivállal kapcsolatban elérhető Facebook eseményünknél!

Immáron 8. alkalommal kerül megrendezésre Orfű csodálatos lankái között a Nagy Orfűi Szalonna és Kolbászfesztivál.

A kulináris családi élményprogram az Interreg „Routes to Roots” határon átívelő projekt keretein belül kerül megrendezésre a Tájházak Napja fesztiválhoz csatlakozva.

A program során különféle csapatok mérhetik össze tudásukat nem csak a szakmai zsűri, hanem az odalátogatók előtt, hogy ki tud ízletesebbnél ízletesebb finomságokat határidőre elkészíteni.

Amíg a csapatok szorgosan készítik a kóstoló fogásokat (hurka, kolbász, töpörtyű, pecsenye, abált szalonna és pörkölt – egy szabadon választható malackodós finomság) addig különféle ismeretterjesztő és játékos túrákon vehetnek részt az odalátogatók. Az aktív programokon kívül számtalan gyerekprogrammal, illetve kulturális élőzenei programokkal várják a szervezők az érdeklődőket.

Nem csak teli pocakkal, hanem különféle kézműves és egyéb vásárfiával térhet haza az idelátogató, hiszen a Mecsek Háza felé vezető sétányon számtalan kistermelő, és árus felvonul kézműves termékeivel, továbbá lehetőség lesz megkóstolni a különböző forralt borokat, gyümölcsborokat, kézműves söröket, és még forralt sört is. Az édesszájúak se aggódjanak, minifánk, házi rétes, forró csoki, és természetesen Orfűi kürtőskalács is várja az odalátogatókat.

A program 10.00-kor, a versenyző csapatok kóstolója 13.00-kor kezdődik és egészen 17.00-ig zajlanak a különféle események.

Érdemes követni a Facebook eseményünket, hisz napról napra újabbnál újabb árusokat/termelőket mutatunk be, akik színesebbé teszik a rendezvényt!

Helyszín: 7677 Orfű, Barlangkutató utca

Bővebb információ a facebook eseménynél olvasható

További információkért:
orfuiszalonnafeszt@gmail.com
20 380 2064

Megújultunk!

Egy 5 fős és egy 7 fős szobával várjuk szállóvendégeinket a Mecsek Házában!

A régi emeleti 15 fős szobát szeptemberben kettéválasztottuk, így most 2 kisebb szoba várja a pihenni/túrázni vágyókat.

Jelenleg az 5 fős szobánk még matracos szoba, de bízunk benne, hamarosan ágyakkal bővíthetjük ezt a szobát is.

A 7 fős szobában már 4db egyszemélyes ágy és 1 db kanapéágy található. Ez a jelenleg 6 fős szoba további 1 matraccal még bővíthető.

Így tehát a Mecsek Házában már 1 db 4 fős apartman (saját fürdőszobával, és konyhával) és 3 db szoba (közös társalgóval, konyhával, férfi-női zuhanyzókkal és mosdókkal) található, 8, 7, és 5 fős kivitelben.

A nagyobb társaságok számára lehetőség van a tetőtéri nagy 20 fős matracos szoba használatára is, ami tovább növeli a ház befogadó képességét.

Foglalni lehet telefonon 20/380 2064-es számon, a www.mecsekhaza.hu-oldalán illetve a szállás.hu és booking.com oldalán is.

Fishing On Orfű Barlangtúra
-OFF Program-

Az idei évben is lehetőség nyílik a fesztiválozóknak,kipróbálni magukat a Trió-barlangban.

Jelentkezés: https://docs.google.com/forms/d/1VzQsWHy7QJVEd4Jb0h66G2Vt0S29YPX84ZhMJtMqz3M/edit

A túrák minden nap 12.00 14.00 és 16.00 (29-én 10.00) órakor indulnak a Mecsek Házától (7677 Orfű, Barlangkutató utca 1)
A túra 3700 forint/fő karszalaggal

A programról:

  • A barlangok nem kiépítettek
  • Az út helyenként sáros, néhol kúszni-mászni kell
  • A túra hossza felszínen 2,5 km, barlangban 200 m
  • Időtartam: kb. 4 óra, (45 perc séta a felszínen a barlangig, majd kb 1-1,5 óra a barlangban)
  • A barlangi levegő hőmérséklete 9-10 C°

A barlangi túra feltételei:
Öltözet: Mi adunk overallt, kobakot, fejlámpát és gumicsizmát (amiknek a bérlése benne van a túra árában). Kérjük, hozzanak magukkal az overall alá egy kényelmes nadrágot, pulóvert és esetleg egy vastagabb zoknit. A ruha sáros, nedves lesz, olyan felszerelést kell hozni amit tényleg nem sajnál az ember
Világítás: az egyesület által biztosított sisakra szerelt lámpával
Korhatár: Trió-barlang min. 6 év