A Vízfő-forrás tanösvény - Mecsek Háza

A Vízfő-forrás tanösvény

Az ország egyik legkülönlegesebb égerláp erdőben kialakított tanösvény.  A Vízfő patak mellett a láp felett kiépített pallósoron haladva egyedülálló élményben lehet részünk miközben a természet csodáit közvetlen közelről szemlélhetjük.

A tanösvény közvetlenül a Mecsek Házától indul és a Orfűi Malmoknál ér véget. Egy km hosszú, több állomása van. A nemrégiben kialakított tanösvény állomásain megismerkedhetünk a vízimalom, szárazmalom működésével, Vízfő-barlang kialakulásával, annak élővilágával, a Barlangkutatók forrásának élővilágával, a gyepgazdálkodással, és a védett láperdővel. A tanösvényről letérve, 200 méterre található a vízfő forrásház, egy ipartörténeti műemlék, mely renováláson esett át, így a 2022-es évtől megújulva várja a forrásház az érdeklődőket, turistákat.

Malommúzeum: A felújított malomárok segítségével újra működésbe hozták az ország egyetlen megmaradt patakmalmát, ami nem csak turistalátványosság, de folyamatosan működik is.

Vízfő-barlang és forrás: A forrás mellett kialakított pihenőhelyen szép környezetben pihenhetünk, étkezhetünk.

Barlangkutatók forrása: A kiépített tanösvényt követően továbbhaladva, átkelve a patakon,  egy nyíltabb területen tanulmányozhatjuk a következő állomást, és annak témáit. A forrás közvetlen szomszédságában található a Mecsek Háza ökoturisztikai központ. Innen indulnak vezetett barlangtúráink, felszíni/éjszakai túráink illetve erdei iskola programjaink is. Nem csak turisztikai látványosság, hanem egyben szálláshely is vagyunk.

Égerliget Vízfő-patak: A réten átvezető úton haladva, majd a falu előtt visszakanyarodva a malom felé az utolsó, állomást érjük el, amely a védett égeres-láperdőt mutatja be.

Megosztás